kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen

Tüzmen, Irak'taki Türk şirketleriyle biraraya gelecek

EKONOMİ
Irak'a sınır ötesi operasyon için hazırlanan tezkerenin önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi beklenirken Irak'taki Türk şirketlerinin Kürşad Tüzmen'le görüşeceği öğrenildi..
Güneydoğu'da 15 askerin ölümünün ardından Irak'a askeri operasyon için hazırlanan tezkere Meclis'e gelmeden önce iş dünyası da hareketlendi. Zaten son bir yıldır Irak'ta fazla iş alamayan Türk şirketlerinin yavaş yavaş Irak'tan çekildikleri haberleri yayılırken Irak'taki Türk şirketleri Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'le 10 gün içinde biraraya geleceği öğrenildi. Bayram öncesi Irak'ta 15 askerin şehit edilmesiyle birlikte Ankara'da başlayan hareketlilik bayram sonrasında da devam edecek görünüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda 1 yıllık bir tezkere hazırlanacağının açıklanmasının ardından gözler bu hafta Meclis'te olacak. Ancak Irak'tan gelen haberler Türk şirketlerinin yavaş yavaş Irak'taki faaliyetlerinden çekildiği yönünde. Irak'ta yayın yapan Azzaman adlı internet sitesi 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşan Türk şirketlerinin işlerini yavaş yavaş terkettiğini belirtiyor. Anımsanacağı üzere en son Kuzey Irak'a elektrik satan Türkiye'nin de 2008'de Irak'a elektrik vermeyeceği haberleri 9 Ekim Salı günü kamuoyunun gündemine gelmişti. 2013 yılına kadar Irak'a elektrik satma lisansını elinde bulunduran Kartet ise ''Ticari konularda tek yetkili kuruluş ihracat lisans sahibi Kartet'tir. Ancak iletim sistemi ve ulusal menfaatlerimize ilişkin tasarruflar devletimizin ilgili kurum ve kuruluşlarının yetki ve takdirindedir'' diyerek bu gelişmeleri üstü kapalı doğruladı. Enerji Bakanlığı'na bağlı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü'nün eşgüdümünde BOTAŞ, EÜAŞ, TEDAŞ, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) hazırladığı 2008 elektrik üretim ve tüketim programında, devlet santrallerinden Irak'a elektrik ihracatı görünmemesi 'Irak'a elektrik yok'un bir diğer kanıtı sayıldı.

'BAĞDAT'A GEL' ISRARI
Hükümet kanadından da art arda yapılan sert açıklamalar ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried ile Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman'ın Ankara'ya önceki günkü sürpriz ziyareti işin ciddiyetinin yurtdışında daha iyi anlaşılması nedeniyle petrol fiyatları olumsuz etkilendi. Türk piyasaları bayram tatili yaparken petrol 84 dolarla 1980'lerdeki tarihi zirvelerinden sonraki en yüksek düzeyine tırmandı. Son olarak edinilen bilgiler Iraklı şirketlerle hükümetin de temas kuracağı yönünde. Alınan bilgiye göre Irak'ta faaliyet gösteren Türk şirketlerinin temsilcileri Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'den randevu talep etti. Tüzmen'le önümüzdeki 10 gün içinde biraraya gelmesi beklenen şirketlerin Tüzmen'i Irak'ın başkenti Bağdat'a götürmek için ikna etmeye çalıştıkları belirtiliyor. Sır gibi saklanan toplantıda Irak'taki olası gelişmelerin Türk şirketlerine yansımalarının masaya yatırılması bekleniyor. Irak'ta halen 200 kadar Türk şirketinin faaliyet gösteriyor.