kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin en iyi çamuru nerede?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
08.10.2007
TUZLA-AFYON-SANDIKLI:
Türkiye'de çıkan şifalı çamur cinslerinden biri de kayaçlardır. Burada aslında şifalı olan topraktır. Su, kullanım sırasında eklenir ve toprağı çamur kıvamına getirip uygulamaya hazır hale getirir. Bunun tipik örnekleri hamam geleneğimizde kullanılan kil, kireçtaşı ve volkanik tüf taşıdır. Tüfe örnek olarak Afyon-Sandıklı, kil ve mineralli su karışımına ise örnek olarak Tuzla Kaplıcaları verilebilir. Organik maddeler içeren Afyon-Sandıklı çamuru, yüksek radyoaktiviteye sahiptir. Bu özelliğinden dolayı kas ağrıları, romatizma rahatsızlıkları, cilt rahatsızlıkları ve şişmanlık için etkilidir. Ayrıca yüzeysel kan dolaşımını artırır. Böylece ağrı giderici, sedatif, kas gevşetici, anti-inflamatuar etki yaratır. Degeneratif romatizmal hastalıklar, selülit ve miyalji için özellikle önerilir.

BALIKESİR-SUSURLUK-KEPEKLER ÇAMURU:
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın onay verdiği 4 tip çamur var. Bunlardan ilki termal mineralli su kaynaklarının doğal olarak çıktıkları yerlerde oluyor. Suyun çıktığı yerde toprakla birlikte bulunuyor. Mineralli su çamurları adı verilen bu çamurların en güzel örneği, Balıkesir- Susurluk-Kepekler çamurudur.

DENİZLİ-TEKKE BATAĞI:
Şifalı çamurlardan bir diğerinin adı Turba. Burada yoğun bir şekilde organik madde söz konusudur. Bu tip çamur, bataklık ortamındaki bitkilerin çürümesiyle oluşur. Siyah mürekkep renklidir. Almanlar bu çamura 'Mor', İngilizler ise 'Peat' demektedir. Bu çamurun içinde östrojen bulunur. En güzel örneği Türkiye'de Sarayköy'deki çamurdur. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gittiği ılıcadaki çamurdur. Tekke Batağı diye geçer. Özellikle romatizmal ağrılar ve eklem kireçlenmeleri için tavsiye edilir.

DALYAN BALÇIĞI:
Şifalı çamur tiplerinden biri de dip çamurudur. Akarsu deltaları, göl dipleri, iç deniz diplerinde oluşan çamurdur. Deniz balçığı, göl balçığı, delta balçığı da denir. Resmen balçıktır. Nehir yataklarında da oluşabilir. Nehirlerin denize döküldüğü yerler en özel kaynaklarıdır. Bunun en güzel örneği de ne yazık ki Dalyan'da. Ne yazık ki diyorum çünkü burada bulunan çamurun tıbbi olarak kullanılmasını sağlayan hiçbir kaynak yok. Sahipsiz bir şekilde günlük turistlik turlarda uygulanıyor. Halbuki sıraladığımız bütün hastalıklar için kullanılabilir. İnsanlar öylece bir günlüğüne gelip çamura bulanıyorlar. Mutlaka onun bile olumlu etkilerini görüyorlardır ama kür olarak uygulandığında çok daha fazla etkili olabilecek bir çamur türü var o bölgede. Bu çamurdan etkin şekilde yararlanmak için kür yapmak lazım ama yapılamıyor.