kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Şehit ailesinin acısını oratoryoyla paylaştım'

Figen YANIK/SABAH
Kara Kuvvetleri eski komutanı Aytaç Yalman, sözlerini yazdığı Şehitler Oratoryosu ile şehit ailelerinin duygularını paylaşmak istedi. Emekli orgeneral "Acıyı topluma yaymalıyız" diyor..
Bir komutan için yanında görevli subaylarının, vatan hizmeti yapan erlerinin şehit düşmesinden daha acı ne olabilir? Yıllarca bu acıyı derin biçimde içinde hisseden eski Kara Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman, duygularını bütün Türkiye'yle paylaşmak için Şehitler Oratoryosu adını verdiği bir eserin librettosunu (sözlerini) yazdı. Komutanlık yıllarında, hafta sonlarında görev yaptığı şehirlerden İstanbul ve Ankara'ya konser dinlemek için saatlerce yolculuk yapmaktan yorulmayan, operaları anlamak için İtalyanca öğrenen Yalman'ın hayatında artık sadece müzik var denilebilir. Oratoryoyu yazma amacını "Şehit ailelerinin acısını bütün topluma yaymak istedim,'' diye açıklayan Yalman, eserin 18 Mart Şehitler Günü'nde Türkiye'nin her yerinde seslendirilmesini istiyor:

* Neden bir libretto yazma ihtiyacı hissettiniz? Türkiye'de şu anda çok ciddi olaylar yaşanıyor. Aşağı yukarı her gün şehit veriyoruz. Bu toplumsal olayı yalnız belirli mekanlarda, belirli bir grubun öfkesinin ötesinde, daha anlamlı, daha anlaşılabilir, toplumun bütününü kavrayan bir anlatım biçimiyle anlatmak istedim. Duyguları, acımızı müzikle anlatmanın iyi olacağını düşündüm. Yıllardır müzikle de ilgilendiğim için şehitleri bir oratoryo ile toplumun geniş kesimine yaymak ve daha kalıcı olmasını sağlamak istedim.

* Bir komutan için şehit ailelerinin acılarını paylaşmak, mesleğinin en zor anları olmalı... Amacım şehit ailelerine, o şehit evlatlarına bir hizmet gösterebilmek... Çünkü ben şehitlere herhangi bir insanın baktığı gibi bakmıyorum. Ben onlarca insanı bizzat kendi elimde kaybettim. O acıyı içimde çok derin yaşadım. Bu acıyı bir şekilde dışarıya vurmam gerekiyordu. Bunu bir görev telakki ettim.

'ŞEHİT MEKTUBU OKUDUM'

* Acı ve duygusal bir temayı anlatan oratoryonun sözlerini yazmak için nasıl hazırlandınız?
Şehitlikle ilgili epey kitap okudum. Hatta dini kitaplar da okudum. Eserin bir bölümü mistik çünkü... Şehit mektuplarını okudum.

* Hangi şiirlerden etkilendiniz? Şairlerimizin şiirlerinden alıntılar yaparak metni zenginleştirdim. Ben Nazım Hikmet'in Davet şiirinden daha güzel vatanı anlatamam. Mehmet Akif Ersoy'dan daha güzel Çanakkale şehitlerini nasıl anlatabilirim?

* Hemen her gün şehit veriliyor. Siz de yazarken çok duygulu günler yaşamış olmalısınız... İnşallah biter, böyle bir şeye ihtiyaç kalmaz. Ben de bir toplumsal ihtiyaç olarak gördüm bu çalışmayı...