kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ermeni tasarısı ''komedi'' oldu

Yeni Haber
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıyı geçen hafta kabul etmesi, Amerika'nın en çok izlenen televizyon kanallarından biri olan Comedy Central'da geniş yer buldu. Ağırlıklı olarak komedi ve politik hiciv programları yayınlayan kanalda her akşam yaklaşık 1.5 milyon Amerikalı'nın izlediği John Stweard ile The Daily Show adlı program sözkonusu tasarıyı ele aldı.

Amerika'nın en ünlü komediyenlerinden biri sayılan John Steward, programında Bush yönetiminin tasarıyla ilgili açıklamalarındaki çelişkilerle dalga geçti. Steward, öncellikle Başkan George W. Bush'un tasarının Dış İlişkiler Komitesi'nde oylamaya sunulacağı gün yaptığı basın açıklamasına yer verdi. Steward, sözkonusu basın açıklamasında "Hepimiz Ermeni halkının 1915'te başlayan trajik acılarından derin bir üzüntü duyuyoruz; ancak bu tasarı, sözkonusu tarihi toplu öldürmelere bir cevap değildir'' diyen Bush'un "toplu öldürme" ifadesiyle soykırım arasında aslında bir fark olmadığına dikkati çekti. Steward, toplu ölümlere cevabın taziye kartları göndermek mi olduğunu sorarak Bush yönetimiyle ilgili espri yaptı.

Tanınmış komedyen daha sonra Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice'ın yine tasarının oylanacağı gün, Dış İlişkiler Komitesi'ne yaptığı çağrıyı ekranlara getirdi. Steward, Rice'ın tasarının zamanlamasının Amerika'nın Orta Doğu'da yaptığı çalışmalara büyük engel çıkaracağı yönündeki ifadelerine yer verdi. Orta Doğu'da Bush yönetiminin ne yaptığını henüz kimsenin anlamadığını belirten Steward, Beyaz Saray'ın özellikle Irak politikasının başarısızlığına dikkati çekti. Steward, aynı zamanda bu ifadelerin aslında soykırımı kabul eden bir yönetimin söylemleri olduğunu vurguladıktan sonra sadece tasarının zamanlaması konusundaki bu karşı duruşu tam anlayamadığını ifade etti.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates'i de taşlayan Steward, bakanın tasarıyla ilgili "ahlaki" bir açıklama yaptığını söyledi. Steward, Gates'in soykırım sözkonusuyken Irak'a giden kargo uçaklarının yüzde 75'nin Türkiye'den kalktığını söyleyerek çok "ahlaki" tutum takındığını belirtti.

Şovunda bir "muhabirle" telefon bağlantısı da yapan komedyen, Washington'da tasarıyla ilgili neler konuşulduğunu sorunca "muhabir" konuyu şöyle özetledi: "Siz bize Irak'ta yardım ederseniz, biz de sizin geçmişinizle ilgili ne yapabiliriz bakarız!"

Steward şovunda, İspanya'nın Irak'ta koalisyon güçlerine katılımasının ardından engizisyon mahkemelerinin sıradan bir soru-cevap şekiline, İngilizler'in Boston kaliamının ise bir yanlış anlamaya dönüştüğü taşlamasına da yer verdi. Almanlar'ın Irak'taki koalisyon güçlerine katılmamasını üzücü olarak nitelendiren Steward, Berlin yönetiminin Irak'a gitmesi durumunda Nazi soykırımının tarihten silinebileceğini söyledi.

(ANKA)