kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Avrupa Birliği'ne kepçeyle verdik, çay kaşığıyla aldık

Erhan ÖZTÜRK
Türkiye'nin AB'ye bugüne kadar 15.4 milyar Euro katılım payı ödediği, bunun karşılığında ise sadece 2.2 milyar Euro destek aldığı ortaya çıktı..
Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu'ndan Avrupa Birliği'ne uzanan 44 yıllık macerasının bilançosu, resmi rakamlarla eksi bakiye veriyor. Türkiye'nin AB'ye bugüne kadar yaklaşık 15.4 milyar Euro katılım payı bedeli ödediği, karşılığında sadece 2.2 milyar Euro'luk destek fonu aldığı ortaya çıktı. Bulgaristan'ın Varna kentinde Türk öğrencilerin okuduğu 'Avrupa Üniversitesi'nin AB ve Türkiye İlişkileri' konusundaki araştırmasında 'Ne verdik, ne aldık' sorusunun yanıtı arandı. Araştırmaya göre, Türkiye 1963'te Ankara Anlaşması'nı imzaladıktan 7. Çerçeve'nin açıklandığı 2006 yılı sonuna kadar geçen 43 yıl içinde Avrupa'ya taahhüdü olan 15.4 milyar Euro katılım payı ödedi. Ortak fon havuzuna yıllık aidat olarak ödediğimiz geri ödemesiz aidat karşılığında AB'den geliştirilen projeler için sadece 2.2 milyar Euro'luk hibe aldık. Buna karşın Yunanistan 26 yılda 87 milyar Euro, İspanya 21 yılda 118 milyar Euro geri aldı. Avrupa Birliği havuzunda toplanan katılım payı paraları ülkelerden gelen projelere göre dağıtılıyor. 'AB'ye aday isen (veya aday adayı isen) entegrasyon sürecinde sürdürülebilir büyüme, doğal kaynakların korunması ve yönetimi, vatandaşlık, özgürlük, güvenlik adaleti, global ortak olarak AB konularında destek veririm' deniyor.

2.500 PROJE SUNULDU
Türkiye 44 yıl içinde Brüksel'e 2 bin 500'e yakın proje sunarken, bunun yüzde 95'i geri çevrildi. Bunun nedeni ise, sunuş formatından ve eksikliklerden kaynaklandı. Türkiye'den gönderilen projelerin büyük bir çoğunluğu ise şekil şartlardan ve mantıktan elenmiş. 2006 yılı içinde kabul görülen projeler için Türkiye'ye gönderilen para sadece 44 milyon Euro.