kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde geçtğimiz çarşamba günü oylanan yasa tasarısı, 21'e karşı 27 oyla kabul edilmişti.

Soykırıma ilk tepki iş dünyasından

Ermeni Yasa Tasarısı yüzünden Bakan Tüzmen, DEİK'in ABD'de yapacağı konferansa gitmeme kararı aldı. DEİK de "İş dünyası tepkisiz kalmamalı" dedi ve konferansı erteledi..
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen "Ermeni Soykırımı" kararına iş çevrelerinden art arda tepkiler geldi. 16 Ekim'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-Amerikan İş Konseyi tarafından New York'ta düzenlenecek "2008 ve Sonrasında Türkiye" konulu konferans, Ermeni Soykırımı kararı gerçekçe gösterilerek ileri bir tarihe ertelendi. Konferansa Türkiye'den hükümeti temsilen Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen katılacaktı. Ancak dün sabah, Bakan Tüzmen'in konferansa soykırım yasasının Temsilciler Meclisi'nden geçmesi nedeniyle katılmayacağı açıklandı. Bu açıklamanın ardından bir tepki de DEİK'ten geldi ve Kurul öğleden sonra yaptığı yazılı açıklamayla konferansın ertelendiği bildirildi.

İSTANBUL'DA ERTELEME ZİRVESİ
Tüzmen'in toplantıya katılmayacağının açıklanmasının ardından İstanbul'da da hareketli saatler yaşandı. Dün DEİK'in İstanbul'daki merkez binasında DEİK Başkanı Rona Yırcalı, Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Ferit Şahenk ve bazı konsey üyeleri biraraya geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile de karşılıklı telefon görüşmeleri yapıldı. Edinilen bilgiye göre soykırım tasarısında olumlu bir gelişme yaşanması durumunda konferansın düzenlenmesi kararı alındı. Bu nedenle açıklamada "iptal" yerine "erteleme" ifadesi kullanıldı. Toplantıda hükümetin olduğu gibi iş dünyasının da rahatsız olduğu bir konuda tepki gösterilmesi gerektiğine görüş birliğine varıldı. Bu nedenle konferansın ertelenmesine kara verildi.

'HAKLI TEPKİ VERİYORUZ'
Alınan karar sonrası DEİK'ten yapılan yazılı açıklamada ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin kararının Türkiye'de haklı tepkilere yol açtığı vurgulandı. Açıklamada, "Sözde Ermeni soykırım kararının 10 Ekim 2007 Çarşamba günü kabul edilmesi üzerine, planlanan konferansın ertelenmesi uygun görülmüştür. Zira Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen karar tasarısı, Türkiye'de büyük üzüntü ile karşılanmış ve haklı tepkilere yol açmıştır" denildi. "2008 ve Sonrasında Türkiye" konulu konferan Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi bakımından önem taşıyordu. Konferansta ABD'li potansiyel yatırımcıların aklındaki sorular yanıtlanacaktı.