kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
E. Edelman - D. Fried

ABD: Irak'ı uyaracağız

DUYGU GÜVENÇ
ABD Savunma ve Dışişleri bakan yardımcıları dün Ankara'ya sürpriz bir ziyaret yaptı. Edelman, "Irak'a BM kararlarını hatırlatacağız. Türkiye'nin sınır ötesi operasyon kararlılığını ileteceğiz" dedi..
Ermeni tasarısının kabul edilmesi ve Türkiye'nin sınır ötesi operasyon için düğmeye basması üzerine ABD harekete geçti. Rusya'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates, Yardımcıları Eric Edelman ve Dan Fried'ı, dün Ankara'ya gönderdi. Özel bir uçakla saat 14.00'da Ankara'ya gelen Edelman ve Fried dün önce Genelkurmay ikinci Başkanı Org. Ergin Saygun, ardından da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan'ın başkanlığındaki heyet ile bir araya geldi. Görüşmelere PKK terörü ve Türkiye'nin tezkere kararlılığı damgasını vurdu. Edelman toplantılardan sonra, "Biz bu zor dönemi hasarsız atlatmak istiyoruz" derken, "İlişkilerde geri dönülmez şeyler yaşanmasın" mesajı verdi.

"TEPKİNİZ RASYONEL KALSIN"
Edelman ve Fried Ankara'ya, "Stratejik ilişkilerin etkilenmesinden endişe ediyoruz. ABD yönetimi Ermeni tasarısının kabul edilmesini önlemek için elinden gelen çabayı sonuna kadar göstermeye devam edecek" güvencesi ile geldi. Buna karşın Apakan, tasarının Türk halkını rencide ettiğini belirterek, "Bunu durdurma sorumluluğu ABD'ye aittir" dedi. Fried da, "Bunu durdurmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Kongre'de yönetimin zorluklarını biliyorsunuz. Ne olursa olsun tepkiniz rasyonel kalsın. Kalıcı çıkarlarımıza odaklanalım" dedi.

APAKAN: HALKIN SABRI KALMADI
Irak'a sınır ötesi operasyon için tezkereyi geçirme kararlılığını önce Org. Saygun, sonra da Apakan gösterdi. "Son olarak 15 kişi bir pusu sonucu öldü. Teröristler ve kullandıkları silahlar Irak'tan geliyor. Artık Türk halkının PKK terörüne karşı sabrı kalmadı. İnsanlar terörü protesto etmek için sokaklarda tepkisini gösteriyor. Bıçak kemiğe dayandı" diyen Apakan, Türkiye'nin BM Sözleşmesine göre meşru müdafaa hakkını kullanmakta kararlı olduğunu belirtti. Edelman da görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "Türk halkının sabrının taştığını biliyoruz" dedi. Bağdat'a "Ankara sınır ötesi operasyonda kararlı. Artık BM kararlarına uy" mesajıyla giden Edelman, "Irak'a BM kararları ve sözleşmesinden kaynaklanan sorumluluklarını hatırlatacağım. Türkiye'nin kararlılığını ileteceğim" dedi.