kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim
Şükürler olsun, bi bayramı daha sevdiklerimizle yakınlarımızla birlikte idrak edebiliyoruz. Tabii ki, PKK'nın hain saldırıları sonucu verdiğimiz şehitler içimizi derinden yaktı. Esas büyük ateş şehitlerimizin evlerinde alev alevdir. Allah sabır versin. Bu iş nasıl bitecek, bu acılar nasıl dinecek? Valla bana öyle geliyor ki bunu doğru dürüst bilen yok kardeşim.
Şimdi yine sınır ötesi operasyondan bahsediliyor. Askerlerimiz Irak'a girip teröristleri vuracak. Bu mutlaka vicdanlarımızı biraz rahatlatacaktır. Fakat daha önce, 23 defa mı yoksa 24 mü, gene Irak'a girip vurmadık mı?
Peki, sonuç!? GAP projesi gerçekten muazzam bi proje.. Şimdi Atatürk Barajı'nın çevresine bakıyorsun, sulama kanalları açılmış, kıraç topraklar yeşillenmiş. Göz alabildiğine pamuk tarlaları, dizi dizi meyve ağaçları. Çok çeşit ekim yapılabiliyor, bazı yerlerde yılda iki mahsul alınabiliyormuş.
O tarlaların sahipleri aşiret reisleri, şıhlar, şeyhler değilse, toprağı sürenler de para kazanıyor olmalı. Biraz acı gelebilir Abuzittincim, ama unutma ki "Karnının doyduğu yer vatanındır!"
GAP'a dönecek olursak, 1.5 milyon hektarlık bir arazi söz konusu. Henüz 300 bin hektarı sulanabiliyor.. Mesela diyelim Birecik. Yanı başında kocaman bi baraj: Birecik Barajı. Türkiye'nin üçüncü büyük barajı. Fakat sulama kanalları henüz yapılmamış ve toprak kıraç!
Koca baraj ve koca Fırat yanı başında, Birecik hâlâ susuz. İçme suyu sorunu çözülebilmiş değil. Bırak içme suyunu, bi çok evde su yok! Musluk nedir bilmeyen var.
İşin daha da komiği mi desem yoksa acısı mı, Birecik'in doğru dürüst elektriği de yok. Oysa Birecik'e pek elektrik veremeyen barajdan Suriye'ye elektrik satıyoruz.
Yani durumlar acayip Abuzittincim. Veya acayip değil de benim kafam bu işlere hiç basmıyor. Mesela gene kafamın almadığı, uzun süredir Atatürk Barajı'nda elektrik üreten santral yarım kapasiteyle çalışıyormuş.
"Niye?" diye sordum. "İhtiyaç yok da ondan"dediler.
İhtiyaç yoksa neden doğalgazla çalışan santrallere milyonlarca dolar ödeniyor? Elektriği, bedava akan sudan üretmek varken dışarıya, doğalgaz için, oluk oluk döviz akıtmak bana pek mantıklı gelmedi doğrusu.
Oraya verdiğimiz ve bundan sonra da vereceğimiz paralarla GAP'ın sulama kanallarını tamamlayabilsek (geçen onca yıla rağmen, projenin henüz yüzde 59'u gerçekleştirilmiş durumda) en az 1 milyon insana daha iş, aş sahası açılabilecek.
Projenin tamamlanması için gereken paraysa 37 milyar dolar. Bu yıl bütçeden sadece 1.5 milyon YTL ayırabilmişiz!
Bayram günü hep içini sıkan şeyler yazmayayım Abuzittincim. Güzel haberler de var. Başbakanımıza yeni bi uçak alınıyormuş. Bayrama yetiştirip sürpriz yapalım demişler ama olmamış. Velakin gelecek ay Amerika'ya yeni uçağıyla uçması pek muhtemelmiş.
Biliyorsun Başbakan Amerika'da Bush' tan PKK'ya karşı ciddi önlemler alınmasını isteyecek. Münasip yerlerinden öperim Abuzittincim.
Kardeşin Güneş.