kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Karadeniz çöplerden kurtulacak

Yeni Haber
Zonguldak sahilinde günde 120 ton atık dökülen ve denizde kirliliğe yol açan ''vahşi depolama'' alanının kaldırılmasını sağlayacak bertaraf tesisinin, bu yıl faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Kozlu beldesinde 20 yıldır katı atık sahası olarak kullanılan ve denize yakın olduğu için tıbbi atıklar da çöplerin dalgalarla denize karıştığı bölgede çöp bertaraf tesisinin yapılmasıyla ilgili çalışmalar sürdürülüyor.

Sofular köyü Tombaklar mevkisinde yürütülen yaklaşık 3 milyon YTL'lik proje kapsamında, 15 hektarlık orman alanda ağaçlar kesilerek, depolama bölgesi hazırlanıyor.

Türkiye'deki belediyelerin tamamına yakınının sahip olduğu bildirilen ''vahşi depolama'' alanlarının yerine düzenli bertaraf tesislerinin kurulmasına yönelik başlatılan projenin hayata geçmesiyle 32 belediyenin 25 yıl süreyle katı ve tıbbı atıklarının depolaması planlanıyor.Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, 24 Nisan 2006'da ihalesi gerçekleştirilen bertaraf tesisinin bitiş süresinin 2008 olmasına karşın yıl sonuna kadar faaliyete alınmasına çalışıldığını söyledi.

DENİZ KİRLİLİĞİ ÖNLENECEK

Vahşi depolamanın yol açtığı çevre kirliliğinin önlenmesi açısından bertaraf tesisinin önem arz ettiğine dikkati çeken Vali Erkmen, şöyle konuştu:

''Sahil kenarına atılan çöplerin dalgalarla suya karışması sonucu Karadeniz'de oluşan kirlilik, tesis sayesinde önlenecek. İl genelinde 32 belediyenin faydalanacağı tesisin inşaatının yüzde 85'i tamamlandı. Yaklaşık 3 milyon YTL'lik yatırımın yarısı Çevre ve Orman Bakanlığının kaynaklarıyla karşılanıyor. Diğer kısmını da Valilik İl Özel İdare ve belediyeler birlikte temin edecekler. Parasal anlamda bazı belediyelerin ödeme güçlüğü olduğundan İller Bankasına borçlanıyorlar. İller Bankası onların paylarını kesip bize gönderiyor. Ancak bu para toplu gelmediğinden kaynak sıkıntısı yaşanıyor. İmkanlarımızı zorlayarak yıl sonuna kadar tesisi tamamlamayı amaçlıyoruz.''

Erkmen, terfi istasyonları oluşturularak burada biriken çöplerin periyodik olarak bertaraf tesisine götürüleceğini, projenin hayata geçmesiyle çok büyük bir ayıbın ortadan kaldırılacağını kaydetti.

(AA)