kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyanın gözü Türkiye'de

Yeni Haber
Dünya basını, Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen Ermeni iddialarıyla ilgili tasarıya Türkiye'den gelen tepkiye geniş yer verdi. ABD'yi eleştirerek, "Nerde inceyse orda kopsun" diyen Başbakan Erdoğan'ın ardından son olarak Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in ABD'ye olan ziyaretini iptal ettiği söyleniyor. İşte dış basında Türkiye'nin tepkileriyle ilgili haberler...


*"Amerika'ya tepkiler büyüyor" haber videosu için tıklayınız...


FINANCIAL TIMES

BBC Türkçe'nin basın özetleri bölümünde Financial Times'ın "Türkiye Amerikan büyükelçisini geri çağırdı" başlıklı haberine yer veriliyor. Haberde, AKP milletvekili Suat Kınıklıoğlu'nun şu sözleri aktarılıyor:

"20 yıl sonra bugüne dönüp baktığımızda bu olayı Türkiye ile ABD'nin birbirinden uzaklaşmasında bir dönüm noktası olarak görebiliriz."
Gazete Türkiye'de bazı çevrelerinse, ülkenin bu konuda eleştirileri yanıtlamayıp, iç tartışmayı da bastırarak kendini köşeye sıkıştırdığı görüşünde olduğunu yazıyor. Haberde akademisyen Cengiz Aktar şöyle diyor:"Türkiye bunu bir onur meselesi yaptı ama başka politika üretmedi. Bundan 20 yıl önce bu meselede, bugün olduğundan daha esnektik."

THE GUARDIAN

Ermeni iddiaları ve 301. madde tartışmalarına, Guardian da yer veriyor.
Gazetede çıkan iki haberin başlıkları, "Öldürülen Ermeni gazetecinin oğlu mahkum oldu" ve aynı sayfadaki bir başka haberin başlığıysa: "Soykırım oylaması ardından Türkler ABD'yi sert yanıt vermekle tehdit etti."

Guardian bu haberinde komiteden geçen tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na bugün bile gelebileceğini, ancak Senato'daki kaderinin çok daha belirsiz göründüğünü yazıyor. Gazetede yer alan "Adalet mi, gösteri mi" başlıklı makalede özetle şöyle deniyor:

"Pekçok Türk, komitedeki oylamayı egemen bir ülkenin içişlerine hakaret niteliğinde, asılsız bir müdahale olarak görüyor. Tasarıya destek veren 27 Demokrat ve Cumhuriyetçi'yse dünyaya doğruyu gösterme gösterme çabası olarak, Amerika'nın belirlediği doğruyu. Şimdi Ankara'nın aşırı tepki göstermemesini umuyorlar. Ama Kongre'nin tribünlere oynamak için attığı bu adım, ABD'yi Orta Doğu'daki en güçlü Müslüman müttefiğinden edebilir. Irak'tan ve terörle mücadele denen politikada yaşanan onca felaketten sonra, Washington imparatorluğu hala, iktidarla bilgelik arasında ayrım yapmakta zorlanıyor."

Guardian'daki başka bir makalede ise ileri sürülen iddialar şöyle:
"Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde yaşananlar konusunda Türkiye dışındaki genel kanı, bir soykırım yaşandığı yönünde. Ancak Amerika'da yapılan oylamanın Türkiye'deki tartışmalara zarar vereceği, hatta 301. maddenin değiştirilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün işini zorlaştıracağı da bir gerçek"

Makalede, "Amerikalı Demokratlar, 2008'deki seçim mücadelelerinde Ermeni diasporasından kolay oylar kazanmayı umuyor olabilir. Ama unutmamalılar ki burada yalnızca iç politika değil sözkonusu olan: Bir başka ulusun insanları onları izliyor" deniliyor.

INDEPENDENT


Independent gazetesi Türkiye'yle ilgili haber ve yorumlara neredeyse üç tam sayfa ayırmış bugün. Haberlerden biri, Ermeni tasarısına Türkiye'deki tepkileri anlatıyor ve 2003'te TBMM'de yapılan Irak oylamasından, son dönemdeki PKK tartışmasından söz ettikten sonra "İşte böyle bir ortamda gelen tasarı, Amerikan-Türk ilişkileri açısından bardağı taşıran son damla olabilir" deniyor.

David Barchard imzasını taşıyan bu yazıda şu ifadeler yer alıyor:
"Eğer son zamanlardaki PKK saldırıları sürerse, Kuzey Irak'ta harekete geçme baskılarına direnmek zorlaşacaktır. Bunda önemli bir faktör, bir Türk-Amerikan çatışmasının Müslüman dünyasının bazı kesimlerinde ve Türkiye'de destek görecek olmasıdır."

Independent'ta bu haberin hemen altındaki yazıysa, gazetenin ünlü muhabirlerinden Robert Fisk'e ait. Soykırım iddialaranı ateşli bir şekilde savunmasıyla tanınan Fisk, yazısında Talat Paşa'nın telgraflarından başlayarak soykırım iddialarını yazıyor.

Irak'a olası bir müdahalenin sonuçlarınıysa, gazetenin deneyimli Irak muhabiri Patrick Cockburn değerlendiriyor. Haberde, "Ankara'nın saldırısı, Irak'ın hala barış içinde yaşayan tek bölgesini tehdit ettiği" iddia ediliyor.

TIMES

Times gazetesi Ermeni tasarısıyla ilgili haberinin içine koyduğu kutuda, 8 Ekim 1915'te kendi sayfalarında yayımlanan bir haberden alıntı yapıyor.
Haberde Ermeni iddialarına yer veriliyor.