kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yordanis Teperikoğlu, o eski günleri anlatırken zaman zaman hüzünleniyor.

Atina'ya giden Rum'dan eski İstanbul bayramları

İstanbul'dan 1977'de Atina'ya göç eden Rum Yordanis Teperikoğlu: Bayramı biz de heyecanla beklerdik. Herkes birbirine karşı saygılıydı..
Mübarek Ramazan Bayramı, İstanbul'da yüzyıllarca birlikte yaşayan Müslüman ve Hıristiyan ahalinin heyecanla beklediği bir bayramdı. İstanbul'un kültürel zenginliğini oluşturan Müslüman, Hıristiyan ve Museviler, kimsenin ibadetine karışmaz bilakis birbirlerinin dinlerine saygı duyardı..." Bu sözlerin sahibi 1977'de İstanbul'dan göçen 79 yaşındaki Rum Yordanis Teperikoğlu... Teperikoğlu ile, Talimhane'de oto parçacısı olarak çalıştığı İstanbul'u ve eski bayramları Yunanistan'ın başkenti Atina'nın Paleon Faliron semtinde görüştük. İlerleyen yaşına rağmen çok atletik ve dinç görünen Teperikoğlu, İstanbul'da yaşadığı ramazan günlerini anlatırken gözleri dolu dolu oldu:

'RAMAZANDA DİKKATLİ OLURDUK'
"Bayramları iple çekerdik. Çünkü bütün dükkânlar kapatılır, Müslüman'ı da Hıristiyan'ı da aileleriyle birlikte olurdu. Rum esnafı da oruç tutulan günlerde oruç tutanları tahrik etmemeye özen gösterirdi..." Şeker Bayramı'nda Rum esnafların dükkânlarına, müşterilere ikram etmek için şeker koyduklarını anlatan Teperikoğlu şöyle devam ediyor: "Sahura kaldırmak için her mahallede davullar çalardı. Bundan kimse rahatsız olmazdı. Ancak şimdi basından gördüğüm kadarıyla davul seslerinden rahatsız olanlar, hatta polis çağıranlar var. Bunu garipsiyorum."

KURBAN DAĞITILIRDI
Yordanis Teperikoğlu, Beyoğlu'nda aynı apartmanda kaldıkları Türk komşularının arka bahçede kestikleri kurbanlıklardan mutlaka kendilerine de pay verildiğini anlatıp şöyle konuşuyor: "Biz de paskalya bayramlarında komşularımıza kırmızı yumurtalar ikram ederdik. Kırmızı yumurtalar esnaf arasında da yaygındı. Bizim Noel gecelerinde ise kiliselerden evlerimize dönerken Türk komşularımız iyi Noeller dilerdi. Bunları unutmak mümkün değil..."