kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Rodrigo Rato

IMF 'Dünya büyümeye devam edecek' diyor

EKONOMİ
IMF, dünya ekonomisi için büyüme tahminini yüzde 5.2'den yüzde 4.8'e indirdi. Türkiye'nin enflasyon oranı ise 2007 için yüzde 8, 2008 yılı için de yüzde 4.3 olarak öngörüldü..
Uluslararası Para Fonu (IMF) dünya ekonomisi ile tahminlerini içeren "World Global Outlook" raporu yayımlandı. Raporda ABD mortgage pazarında patlak vererek dünyayı etkisi altına alan kredi krizi incelenirken dalgalanmanın oluşturduğu etkinin dünya ekonomisini yavaşlatabileceği belirtildi. Küresel piyasalarda yaşanan çalkantılar nedeniyle çok sayıda merkez bankasının faiz oranlarını gözden geçirmek zorunda kaldığına dikkat çekilen raporda başta Türkiye olmak üzere çok sayıda gelişmekte olan ülkede hızlı büyümenin kontrolden çıkma endişesi ve enflasyonist baskılar sonucunda para politikalarının sıkılaştırıldığı belirtildi. IMF'in raporunda Türkiye ekonomisine yönelik tahminlere de yer verildi. Buna göre Türkiye'nin 2007 enflasyon oranının yüzde 8 olacağı ön görülüyor. Türkiye'nin yıl sonu enflasyon hedefi ise daha önce yüzde 4 olarak açıklanmıştı. IMF'nin tahminlerine göre Türkiye'nin 2008 yılı enflasyon oranı ise yüzde 4.3 olacak.

'EKONOMİ ÇOK GÜÇLÜ'
Raporda dünya ekonomisiyle ilgili yapılan tahminler ilk defa aşağı yönlü olarak revize edildi. Buna göre IMF daha önce yüzde 5.2 olarak açıkladığı küresel ekonomideki büyümeyi yüzde 4.8 olarak revize etti. Ancak raporda dünya ekonomisinin çok güçlü olduğu hatta 1970'li yıllardan bu yana en güçlü dönem içerisinde bulunduğuna dikkat çekildi. IMF Başkanı Rodrigo de Rato yaptığı açıklamada yaşanmakta olan kredi daralması süreci içerisinde bankalar açısından en büyük tehlikenin bir süre daha likidite sorunu ile başa çıkmak olduğunu belirterek bu sürecin 2008 yılının ilk çeyreğine kadar sürebileceğine dikkat çekti. Rato likidite daralmasından en çok Doğu Avrupa ülkelerinde bulunan bankaların etkilenebileceği uyarısında bulundu.