kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mavi yolculuğun gözde rotaları

31.07.2007
Muğla kıyılarında masmavi sularda yapılan Mavi Yolculuk'' bölgede tatil yapan turistlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Turistlerin en çok tercih ettiği ''Mavi Yolculuk'' rotası ise ''Fethiye-Ölüdeniz-Kızılada ve Bodrum-İngiliz Limanı-Ballısu-Çökertme.''

Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Mavi Yolculuk'ta Bodrumlu tekne ustaları tarafından yapılan ahşap guletler özellikle tercih ediliyor. Bölgede farklı rotalarda yapılan ''Mavi Yolculuk'' 2-3 gün ile 1 hafta arasında sürüyor. Bazı tur şirketleri ise Bodrum, Fethiye, Datça, Köyceğiz, Marmaris, Gökova ve Sedir Adası'nın koylarını kapsayan günübirlik turlar düzenliyorlar.

Turizm şirketlerinden aldığı bilgiye göre, turistler tarafından en çok tercih edilen Mavi Yolcuğun gözde rotaları şöyle:

''İngiliz Limanı-Ballısu-Çökertme, Göcek-Ağalimanı- Baba Adası- Köyceğiz-Göcek, Marmaris-Turunç-Delikliada-Ekincik-Ağalimanı-Göcek,
Fethiye-Ölüdeniz-Kızılada, Ayvalık-Midilli-Adalar-Ayvalık, Marmaris-Kadırga-Serçe-Selimiye-Datça ve Hisarönü koyları, Gökova
Körfezi, Finike-Kaleköy-Kekova-Kaş-Demre-Finike.''

Mavi Yolculuğa Bodrum'dan çıkan turistler Gökova Körfezi'nde onlarca doğal güzelliği ile ünlü koyu görme fırsatını yakalıyorlar. Göcek'ten yolculuğa çıkanlar ise Baba Adası ve Sarıgerme Plajını da görebiliyorlar. Bu güzergahtan Köyceğiz'e ve caretta carettaları ve çamur banyoları ile bilinen Dalyan'a geçiliyor. Bu rotada, gezi tekneleri yardımıyla Kaunos antik şehrini gezmek ya da çamur banyolarına gitmek mümkün.

Peksimet Adası, önünde verilen molada denize giren turistler en fazla ilgiyi bu bölgede avlanmayı çok seven Akdeniz foklarına gösteriyorlar.Fethiye-Ölüzdeniz'den başlayan mavi yolculuğa katılanlar da, bin 975 metre rakımlı Babadağ'dan yamaç paraşütü ile atlama şansını yakalıyor.Mavi Yolculuğa çıkan turistler ve mavi yolculuk tutkunları güzergah boyunca kıyıda yer alan lokantalarda verilen molalar ve teknelerde hazırlanan yemeklerle yemek ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.

MUĞLA'DAKİ 108 KOY YAT TURİZMİNE KAZANDIRILACAK

Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, Muğla'nın sahip olduğu bin 124 kilometre kıyı uzunluğu ile İspanya'dan daha fazla kıyı uzunluğuna sahip bir kent olduğuna işaret ederek ''Amacımız her yıl turist sayısında artışı sağlamak. Bu amaçla sık sık yerel yöneticilerle bir araya geliyoruz'' dedi.

Muğla ve ilçelerinde bulunan bir birinden güzel 108 koyu turizme ve yat turizmine kazandırmayı hedeflediklerinine işaret eden Yiğenoğlu, ''Bu koyların ve Mavi Yolcuk güzergahlarının doğal güzelliklerini kaybetmemesi için yoğun çaba harcıyoruz. Bu süreçte sivil toplum kuruluşları ile işbirliği de yapıyoruz. Muğla'yı farklı kılan bu doğal güzellikleri. Bölgede bulunan koyları doğal özelliklerini koruyarak yat turizmine kazandırmalıyız'' diye konuştu.

KOYLAR İMARA AÇILMAMALI

Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan ise Bodrum'da ilk turizm hareketinin ''Mavi Yolculuk'' ile başladığını hatırlatarak ''Mavi Yolculuk yaşatılmalı, Mavi Yolculuk rotalarında kontrolsüz yapılaşmaya izin verilmemeli ve rotasında yer alan koylar imara açılmamalı'' dedi.Bölgedeki koyların imara açılmasının Mavi Yolcuğu tehdit edeceğini iddia eden Ağan, ''Kıyılardaki kontrolsüz yapılaşma Mavi Yolculuğu yok edebilir. Bu sürecin süratle önüne geçilmeli'' diye konuştu.

Mavi Yolculuk rotasında yer alan Bodrum, Fethiye ve Datça'da yüzlerce koy bulunuyor. Her koy ayrı bir gizem ve güzelliği barındırıyor. Bölgede bulunan koylarda bir defa tatil yapan, masmavi sularda yüzen her turist,adeta bölgeye aşık oluyor.

Göcek koylarında yapılan tekne yolculuğu boyunca masmavi bir deniz ve yeşil bir doğa yolculuğuna çıkan turistlere eşlik ediyor. Turistler, yaşadıkları bütün yorgunlukları Göcek'ten başlayan ve Ölüdeniz'de biten bir Mavi Yolculuk'la unutuyorlar. Bölgedeki koylarda, Mavi Yolcuğa çıkan tatilciler, deniz altındaki güzelliklerin yanı sıra bölgedeki tarihi dokuyu da görüntüleme fırsatı buluyorlar.