kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Depoya 5.8 YTL, sigaraya 15 kuruş bayram zammı

Bütçe açığını azaltmanın ilacı benzin ve sigara zammı olacak. Hükümetin hesabı, sigarayı 10-15 kuruş, benzini yüzde 1.79-5.26 artırmak. Zamlı tarifeyle depo 5.8 YTL fazlaya dolacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Depoya 5.8 YTL, sigaraya 15 kuruş bayram zammı
Ekonomi yönetimi, 2008'de vergi gelirlerinde 4 ile 5 milyar YTL ilave artış sağlanması için harekete geçti. Akaryakıt ürünlerinde 2005'teki ÖTV yükü ile bugünkü yükü de karşılaştıran ekonomi yönetimi, akaryakıtta ürünlere göre 5 ila 10 Yeni Kuruş (YKr) arasında ÖTV artışı planlıyor. Yapılan hesaplamalara göre, akaryakıt ürünlerindeki 5 YKr'lik ÖTV artışı, benzin fiyatını yüzde 1.79 , motorin fiyatını ise yüzde 2.63 oranında etkileyecek. Akaryakıtta ÖTV artışının 10 YKr olması durumunda ise benzin fiyatına yüzde 3.58 , motorin fiyatına da yüzde 5.26 şeklinde yansıyacak. Bu hesaplamaya göre 10 kuruşluk zammın ardından eurodiesel otomobilleri olanlar bir depo benzini artık 108 YTL yerine 113.9 YTL'ye doldurabilecek. Benzinli otomobillerin depoları da 4.5 YTL artışla 131 YTL'ye dolacak. Maliye Hazine ve DPT müsteşarlıklarının yürüttüğü 'ek kaynak' çalışmalarının temelini, ÖTV artışları oluşturacak. Bu çerçevede akaryakıt ürünlerinden maktu olarak alınan ÖTV ile tütün ve tütün mamulleri üzerindeki asgari maktu ÖTV'ye bir miktar zam yapılacak. Ek kaynak çalışmalarında, akaryakıt ürünlerinde 2005 başında yeni bir ÖTV düzenlemesine gidildiği ve nispi vergiden maktu vergiye geçildiğine işaret edilerek, şu tespitte bulunuldu: "O tarihten bu yana ham petrol fiyatlarındaki yükselmenin de etkisiyle akaryakıt ürün fiyatları arttı. Ancak maktu vergiler sabit kaldı ve toplam akaryakıt fiyatları içindeki ÖTV payı düştü. Vergi gelirleri de bu durumdan olumsuz etkilendi.''

ALKOLDE VERGİ ARTIŞI YOK
Tütün ve tütün mamullerine ise 5-10 Yeni Kuruş arasında ÖTV artışı düşünülüyor. Sigaradan 2006'da 9 milyar YTL vergi alındığını, bu yıl ise bu rakamın 10 milyar YTL olmasının beklendiğini belirten bir ekonomi yetkilisi, sigara ve alkollü ürünlerdeki ÖTV düzenlemeleri konusunda da şu bilgileri verdi: "Sigaradaki ÖTV düzenlemesiyle biz, tütün mamullerinden sağlanan vergide yüzde 10'luk artış planlıyoruz. Vergi artışının, Hazine'ye ÖTV ve KDV olarak yüzde 10 ek gelir getirmesini öngörüyoruz. Burada amaç, ÖTV'den ziyade, KDV gelirlerinde artış sağlamak. ÖTV artışı, sigara fiyatlarına yansıdığında, KDV gelirlerinde de otomatik bir artış olacak. ÖTV artışı, piyasayı hareketlendirmeli. Enflasyon farkı hesaplanacak ve ona göre bir rakam belirlenecek. Şu anda ÖTV'de 10 ile 15 Yeni Kuruşuk artış üzerinde duruyoruz.'' Ekonomi yönetimi, AB ile sorun yaratan alkollü ürünlerde ise herhangi bir ÖTV artışı düşünmüyor.