kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Facebook: 275 bin Türk'ü saran çılgınlık

23 yaşındaki ABD'li bir öğrencinin yarattığı Facebook'un Türkiye'de 275 bin kullanıcısı bulunuyor. Eski arkadaşları bulmak ve yeni dostlar edinmek için bu siteyi kullanan isimler arasında, Helin Avşar gibi ünlüler de var..
Harvard Üniversitesi öğrencisi Amerikalı Mark Zuckerberg'in, Şubat 2004'te üniversite arkadaşlarının birbiriyle hızlı iletişim kurabilmesi için kurduğu Facebook kısa sürede bir çılgınlığa dönüştü. "www.facebook. com" adresindeki sitenin bugün tüm dünyadan 34 milyon aktif kullanıcısı var. Her gün on binlerce kişinin yeni kullanıcı olarak dahil olduğu siteye üye olmak çok kolay. Bir mail adresine sahip olan herkes, kişisel bilgilerini girip özel bir şifre belirleyerek sisteme dahil oluyor. Daha sonra sıra, fotoğrafınızla birlikte kişisel sayfanızı hazırlamaya geliyor. İnternette en hızlı büyüyen bu sosyal ağ sayesinde arkadaşlarınızla buluşmanızı ve iletişim kurmanız kolaylaşıyor. Üstelik herkes, birbirinin "arkadaşlarım" listesindeki isimlere ulaşabiliyor. Bu avantaj, yeni dostluklara imkân tanıyor. Fakat kişisel bilgileri "kamuoyuna sunmak" için acele etmemek gerektiğini düşünenler de bulunuyor. Çünkü Facebook'taki bilgileriniz yakında arama motoru Google tarandığında da bulunabilecek.

SIRRI MİNİK YAZILIMLAR
Dünyanın dört tarafından milyonlarca insanın yeni arkadaşlıklar kurduğu, eski dostluklarını tazelediği sitenin temel özelliklerinden biri, kullanıcılarına birbirleriyle kolayca iletişim kurma olanağı sağlayan bilgisayar programları. Teknik tabiriyle "aplikasyonlar..." Dünyanın her yerinden, irili ufaklı programcıların ve grafik tasarımcıların Facebook için hazırladıkları küçük programlar sayesinde sanal ortamda rakı sofrasına oturmak, kendi evini dekore etmek, bahçeni yaratmak, arkadaşlara "bira," "sıcak çikolata" yollamak ya da birini öylesine "dürtmek" (Buna "Poke'lamak" deniyor) mümkün.