kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mehmed Uzun hayatını kaybetti

Hüseyin KAÇAR DİYARBAKIR SABAH
Uzun süredir kanser tedavisi gören yazar Mehmed Uzun, kaldırıldığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tüm çabalara rağmen kurtarılamadı..
Uzun yıllar İsveç'te yaşayan ve bu ülkede kanser tedavisi gördükten sonra Diyarbakır'a gelerek tedavisine burada devam edilen Kürt yazar Mehmed Uzun yaşamını yitirdi. Mide kanseri tedavisi gören yazar Mehmet Uzun, 1977'den bu yana yaşadığı İsveç'in başkenti Stockholm'den ayrılarak Ekim 2006'da memleketi Diyarbakır'a döndü. Özel Veni Vidi Hastanesi'nde tedavi gören 54 yaşındaki yazar Mehmed Uzun, 3 aylık bir tedavinin ardından hastaneden yürüyerek çıkıp yeniden yaşama döndüğünü söylemişti. Yaklaşık bir yıldan beri Diyarbakır'da yaşamını sürdüren Mehmed Uzun önceki gün aniden rahatsızlandı. Hastalığı nükseden Uzun, Dicle Üniversitesi'nde yoğun bakıma alındı. Ancak doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılmadı.

KÜRTÇE 7 ROMAN YAZDI
Yazar Mehmed Uzun'un hayatının kaybettiğini duyan sevenleri hastaneye geldi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP'li Diyarbakır milletvekilleri, alt kademe belediye başkanları da hastaneye geldi. İsveç Pen Derneği üyesi olan Uzun, bugüne kadar Kürtçe yedi roman yazdı. Romanları başta Türkçe olmak üzere birçok dile çevrilen Mehmed Uzun, Türkiye Yayıncılar Birliği'nin her yıl verdiği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'nü, edebiyat ve sözün özgürlüğüne ilişkin duruşundan dolayı da İskandinavya'nın en önemli ödüllerinden olan Torgny Segerstedt Özgürlük Kalemi Ödülü'nü ve 2002'de İsveç Akademisi'nin Stina-Erik Lundeberg Ödülü'nü aldı. Yazar Mehmed Uzun, yarın yapılacak törenle Diyarbakır'da toprağa verilecek.

YARGILANMIŞTI
1953'te Siverek'te doğan Mehmed Uzun, "Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık" romanı ve "Nar Çiçekleri" adlı deneme kitabı ile ilgili olarak 2001 baharında yargılandı. Uzun, aynı yıl İskandinavya'nın önemli ödüllerinden Torgny Segerstedt Özgürlük Kalemi Ödülü'nü, 2002 yılında ise İsveç Akademisi'nin Stina- Erik Lundeberg Ödülü'nü aldı.