kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çamur selüliti de yok ediyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
09.10.2007
Türkiye'de pek çok şifalı çamur kaynağı olduğu halde yeterince kullanılamadığını anlatan Prof. Dr. Zeki Karagülle, "Çamur kürünü bakanlık onaylı merkezlerden alın. Kişiye özel çamur banyosu ile selülite bile şifa bulabilirsiniz" diyor..
İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimataloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, hijyenik bir çamur banyosunun olmazsa olmazlarını GÜNAYDIN'a anlattı. Sorularımızı yanıtlayan Karagülle çamurdan mikrop kapma riskini yok etmenin yolunu açıkladı.

* Çamur banyosuna girmeden önce nelere dikkat edilmeli? Çamur banyosu olarak hep insanların zihnine çamura bulanma fikri geliyor. Bu da yararlıdır ama etkisi yüzde 10'dur. Halbuki çamur etkisinden yüzde 70 oranında fayda sağlamak istiyorsanız, bunu kurallarına uygun olarak yapmak gerekir.

İKİNCİ KİŞİYE KULLANILMAZ!
Çamur, vücuda 43 derece sıcaklıkta paket olarak uygulanmalıdır. Kür çok önemlidir. Aynen bir ilacı alır gibi, belli aralıklarla düzenli olarak uygulanması gerekir. Bunun düzenini kendiniz de belirleyebilirsiniz. Hiç vaktiniz yoksa hafta sonlarını kullanın. Mesela 2 ay boyunca haftada 2 kür alın. Ama hep aynı günlerde almak şartıyla. Ayrıca her çamura girmeyin ve her çamuru kullanmayın. Şu anda Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın onay verdiği 4 çamur var. Onun dışındakilerin kaynağı ve ne olduğu belirsiz. Ruhsatlı olan çamurların biri Sarayköy'de, diğerleri ise Tuzla, Afyon-Sandıklı ve Susurluk- Kepekler çamurları. Bir çamurun yalnızca tek kullanımlık olduğunu, ikinci bir kişiye kullanılamayacağını unutmayın. Tek uygulamada mineraller ve organik maddeler gider. Ayrıca aynı çamurun tekrar kullanılması hijyenik de değildir.

*Çamur yüzünden mikrop kapma olasılığı yok mu? Bu risk her zaman vardır. Ama kurallar sizi bu riskten uzaklaştırır. Eğer çamur ve bulunduğu ortam, yeteri kadar hijyenik değilse mikrop kapma riski artar. Aynı risk suda da vardır. Çamur uygulaması sonrası sağlıklı bir duş alıp cilt temizlenirse, eğer bağışıklık sistemi sağlıklı çalışıyorsa ve ciltte de lokal bir yara söz konusu değilse sorun çıkmaz. Bizim insanımız banyo ortamından sonra pek mikrop kapmıyor ama dediğim gibi bu risk her zaman söz konusu. Su ya da çamur uygulamasına girerken ortamın mutlaka hijyenik olması lazım. 'Su kirli olsa da olur, ben ne de olsa çıkışta duş alıyorum' gibi bir düşünceye kapılmak çok yanlış olur. Unutmayın, uygulanan çamurun kusursuz olması lazım.

*Sedef hastaları kendilerine çamur kürü uygulatırken, başkalarına bu hastalığı bulaştırabilirler mi? Bu durumu engellemenin iki yolu vardır. Öncelikle bireysel uygulamalarla bu önlenir. Çamur sadece size uygulanıyorsa sedef hastalığı bulaşıcı olamaz. Sedef, sudan ya da çamurdan size bulaşmaz. Havuz uygulamalarında sorun çıkabilir ama zaten bu tür uygulamalar çamurda söz konusu değildir. Havuz uygulaması termal sularda söz konusu. Havuz suyunun sürekli yenilenmesi, dezenfekte edilmesi ve havuza giren insanların duş alması ile bu sorunlar önlenebilir. Tek tek, kişiye özgün çamur banyosunda sorun yoktur.

*Yurtdışından özellikle Azerbaycan'dan çamur getirilip, bazı kliniklerde tedavi amacıyla kullanılıyor. Sizce bu uygulama yararlı mıdır? Azerbaycan'da volkanik çamur bulunur. Bu çamur iyot, bakır, bron, çinko, kalay, manganez, silisyumlu kil, magnezyum, potasyum gibi 24 değişik mineralden oluşur. Bu doğal tedavi yöntemi yüzyıllardır Azerbaycan'da kullanılıyor. Türkiye'de satılanlar gerçekten bu çamur mu, araştırmak lazım. Çamur tedavisi eski komünist ülkelerde çok yaygın olarak kullanılıyordu. Volkanik çamur, özellikle kozmetik amaçlı olarak çok yararlıdır. Selülitte etkilidir, güneşin yol açtığı lekelerin, hamilelik sonrasında ve yaşlılıkta oluşan lekelerin giderilmesinde, akne, sivilce tedavisinde yüze doğal peeling etkisi yaparak tedavi edebilen özellikleri vardır. Ayrıca kan dolaşımını düzenleme etkisinden selülit, kemik, kas, bağ dokusu hastalıklarında, kireçlenme, sinüzit ve migren tedavisinde etkilidir.

ÖLÜDENİZ BİR NUMARA!
*İsrail'de bulunan Ölüdeniz çamuru her derde deva olarak sunuluyor. Bu kadar etkili mi? Yeryüzünün en alçak noktasında (Ölüdeniz) siyah çamur halinde biriken zengin mineral bileşimi, insan cildi üzerinde benzersiz bir etkiye sahiptir. Fazla yağı cilt yüzeyinden emerek gözenekleri temizler. İsrail'de bu konuda yapılmış pek çok araştırma var. Ancak piyasada satılan ürünler gerçek Ölüdeniz çamuru mu bilemiyorum.