kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

...ancak tasarı geçti

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'nin girişimleri ve Bush'un uyarılarına rağmen, 4 saat görüştüğü 'Ermeni Soykırımı Tasarısını' 21 oya karşı 27 oyla kabul etti..
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarı kabul edildi. Sözkonusu tasarı, oturumda 21'e karşı 27 oyla benimsendi. Tasarı dün Dış İlişkiler Komitesi'nde uzun tartışmalara konu oldu. 50 üyeli komitenin 48 üyesinin katıldığı ve yaklaşık 4 saat süren oturumunda her üye tek tek söz olarak tasarı üzerinde görüşlerini açıkladı. Demokrat Parti California Milletvekili ve komite başkanı Tom Lantos, "ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan'ın 'Ermeni Soykırımı' sözünü kullandığını ancak daha sonraki başkanlar George Bush, Bill Clinton ve George W. Bush'un Türkiye'nin hassasiyetini dikkate alarak bu sözü kullanmadığını söyledi. Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Ilena Ros-Lehtinen ise "Bu çok önemli ve ağır bir mesele. Hepimiz bütün faktörleri gözden geçirmeliyiz. Tasarının geçmesinin sonuçlarını iyi hesaplamalıyız" dedi. Demokrat Parti California Milletvekili Brad Shermen ise tasarının sorumluluğunun komitede olduğunu savunarak "Ankara'dan sadece birkaç kızgın söz gelir" diye konuştu.

BAŞKAN DA 'EVET' DEDİ
Konuşmaların ardından, fikirleri sorulan üyeler tek tek 'evet' ya da 'hayır' diyerek oy kullandı. Ermeni Soykırımı iddialarını içeren tasarı Dışilişkiler Komitesi'nde 21 oya karşı 27 oyla kabul edildi. Oylamanın kötü sürprizi ise daha önce tasarıya 'Hayır' oyu vereceği belirtilen Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Lantos'un tutum değiştirerek 'Evet' oyu vermesi oldu. Washington'daki TBMM heyetine başkanlık eden AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, tasarının Temsilciler Meclisi'nden geçmemesi için çalışacaklarını belirterek "Buna rağmen bir hata yapılırsa, bu hatayı düzeltmede Amerikalılara görev düşmektedir" dedi.

GÜL: SAYGINLIĞI YOK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise yaptığı açıklamada "Ne yazık ki ABD'de bazı politikacılar, bir kez daha büyük meseleleri küçük iç politika oyunlarına alet ve feda etme teşebbüsünde bulunmuşlardır" dedi. Gül, açıklamasında "Komite'nin bu kabul edilmez kararının, geçmişteki benzerleri gibi Türk halkı için hiçbir geçerliliği ve saygınlığı yoktur" ifadelerine yer verdi.