kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan

Maliye KDV'yi deldirmedi eski elektroniğe ÖTV geliyor

Hacer GEMİCİ/EKONOMİ
Enerji Verimliliği Yasası çerçevesinde az enerji harcayan elektronik eşyaya KDV indirimi Maliye Bakanlığı'nı aşamadı. Şimdi çok fazla elektrik harcayanlara ek vergi gündemde..
Türkiye Enerji Verimli Yasası'na Mayıs 2007'de kavuştu ancak, yasanın öngördüğü yönetmelikler arasında en kritik olan 'enerji verimliliği yüksek aletlere vergi indirimi' Maliye Bakanlığı'nı aşamadı. 'KDV Yasası'nı deldirmek istemeyen Maliye Bakanlığı, indirime yanaşmayınca bu kez 'vergi artışı' yönünde yeni bir formül bulundu. Edinilen bilgiye göre düşük verimli elektik aletlerine Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) konulması gündemde. Yüksek oranlı enerji harcayan B ve C kalite elektronik eşyalara ÖTV uygulanması yönünde çalışmalar sürüyor. Nitekim önceki gün Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in, "Verimliği düşük elektrikli aletlerde fiyat avantajı kaldırılacak" sözleri bu yöndeki hazırlığın bir sinyali olarak algılandı. Enerji Verimliliği Yasası'nı hazırlayan ve baştan beri olayın takipçisi Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanları'ndan Yusuf Korucu, 'fazla enerji harcayan aletlere ÖTV gelmesi' yönünde bir çalışma olduğunu doğrulayarak, "Ancak net olarak ortaya konulan bir çalışma yok" değerlendirmesinde bulundu.

'2008 BAŞINDA ÇIKAR'
Korucu, Enerji Verimliliği Yasası'nın işler hale gelmesi için çıkarılması gereken yönetmeliklerin 2008 başından itibaren devreye girebileceğini dile getirerek, "Tahminim 2008 Ocak ayında yönetmeliklerin yürürlüğe gireceği yönünde. Enerji Bakanlığı bu yönetmeliklere çok önem veriyor ve oldukça titiz davranıyor. Arkadaşlarımız hep birlikte çalışıyorlar. Aslında yasa çıktıktan sonra bir yıla kadar yönetmelik çıkması için süre var" dedi.