kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

80 kiloluk caretta caretta ağa takıldı

Yeni Haber
Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesi sahilinde balıkçı ağlarına takılmış 80 kilogram ağırlığında 1,5 metre uzunluğunda caretta caretta bulundu.

Edinilen bilgiye göre, Çardak sahilinde ağlara takılmış halde bulunan caretta caretta, balıkçılar tarafından kurtarılarak Çanakkale İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğüne haber verildi.

Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, caretta carettayı Çardak sahilinden alarak, Ezine ilçesine bağlı Mahmudiye beldesinin Yeniköy sahilinden Ege Denizi'ne bıraktılar. Şube Müdürü İsrafil Erdoğan, yaptığı açıklamada, Yeniköy sahilinin caretta carettaların doğal ortamına uygun bir yer olduğunu, bölgede daha öncede caretta carettaya rastlandığını söyledi. Caretta carettaların, bazen boğaza girdiklerine şahit olduklarını belirten Erdoğan, Çardak sahilinde bulunan caretta carettanın da bir şekilde yolunu şaşırıp akıntının etkisiyle Çanakkale Boğazı'na girmiş olabileceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Boğaza giren caretta carettaların, açık denize çok zor dönüş yapabildiğine değinen Erdoğan, dev kaplumbağayı Yeniköy sahiline getirerek hem hayatını kurtarmış hem de doğal ortamına bırakmış olduklarını söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti:''Carettalar suda yaşayan bir canlı olduğu için, dışarıda fazla zaman geçirmesini istemedik. Vatandaşlardan temin ettiğimiz bir battaniyeyi ıslatıp ona sardık ve yolda gelirken yaptığımız kontrolde başındaki derinin kurumakta olduğunu gördük. Bir an önce onu doğal ortamına ulaştırmak için acele ettik. Aldığımız yerden buraya gelişimiz yaklaşık 1 saat sürdü.'' Erdoğan, genellikle Ege ve Akdeniz'de yaşayan carettaların nesillerinin tehlike altında olduğunu, bu nedenle korunması gerektiğini sözlerine ekledi.