kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yazar Mehmed Uzun vefat etti

Yeni Haber
Uzun süre kanser tedavisi gören yazar Mehmed Uzun, kaldırıldığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Reanimasyon Servisi'nde tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Uzun, bugün saat 11.00 sıralarında vefat etti.

İsveç'te ilerleyen kanser hastalığı geç fark edilen ve bu ülkede tedavi edilen Mehmed Uzun, daha sonra tedavi için ABD'ye gitmiş ancak burada da "yapılabilecek bir şey olmadığı" belirtilerek evine gitmesi önerilmişti. Uzun, 13 Temmuz 2006'da Diyarbakır'a gelmiş ve Veni Vidi Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Birkaç gün ömür biçilen Uzun, burada toparlanmış ve hastaneden taburcu olmuştu. Uzun, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Reanimasyon Servisi'nde bugün saat 11.00 sıralarında vefat etti.

YAZAR MEHMED UZUN

Kürtçe'nin bir edebiyat dili olması için yaptığı çalışmalarla tanınan Mehmed Uzun aynı zamanda "modern Kürt romanının" da kurucusu sayılıyor. Mehmed Uzun, 1953 Siverek'te doğdu. 1977 yılından itibaren İsveç'te yaşamaya başlayan, kanser olduğunu öğrendikten sonra burada bir süre tedavi olan Uzun, doktorların umudu kestiği bir dönemde Diyarbakır'a gelerek tedavisini burada sürdürdü.

Kürtçe, Türkçe ve İsveççe yazdığı kitapları 20'ye yakın dilde yayınlanan Uzun hakkında Türkiye'de çok sayıda dava açıldı. Mehmed Uzun, uzun yıllar İsveç Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyeliği yaptı. Ayrıca İsveç Pen Klübü ve Uluslararası Pen Klüp'te aktif çalıştı. İsveç ve Dünya Gazeteciler Birliği'nin de üyesi olan Uzun, çok sayıda Kürtçe roman yazdı.

Mehmed Uzun, "Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık" romanı ve "Nar Çiçekleri" adlı deneme kitabı ile ilgili olarak 2001 baharında yargılandı. Aynı yıl Türkiye Yayıncılar Birliği'nin her yıl verdiği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'nü, roman sanatına katkılarından dolayı Berlin Kürt Enstitüsü'nün Edebiyat Ödülünü, yarattığı edebiyat ve sözün özgürlüğüne ilişkin duruşundan dolayı İskandinavya'nın önemli ödüllerinden Torgny Segerstedt Özgürlük Kalemi Ödülünü ve 2002'de İsveç kültür yaşamına sunduğu katkılarından dolayı İsveç Akademisi'nin Stina-Erik Lundeberg Ödülü'nü aldı.

UZUN'UN ESERLERİ

Romanlar:

TU (Sen) 1985, Mirina KalekRind (Yaşlı Bir Rind'in Ölümü) 1987, Siya Ev(Yitik Bir Aşkın Gölgesinde) 1989, Rojek ji RojEvdalZeynik(EvdalZeynikGünlerinden Bir Gün) 1991, BQeder(Kader Kuyusu) 1995, RonMEvMMirin(Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık) 1998, Dicle'nin Sesi I - Hawara D(Dicle'nin Yakarışı) 2002, Diclenin Sesi II - Dicle'nin Sürgünleri, 2003.

Deneme, inceleme ve söyleşiler:


DestpEdebiyata Kurd(Kürt Edebiyatına Giriş) İnceleme-1992, Hû Bedewiya Pûs(Kalemin Gücü ve Görkemi) Deneme-1993, Mirina Eg(Bir Yiğidin Destanı) Destan/Ağıt-1993, Vi Sverige (Tüm Dünya İsveç'te) Edebiyat Antolojisi, (M. Grive ile birlikte)-1995, Antolojiya Edebiyata Kurd(Kürt Edebiyat Antolojisi) 1995, Nar Çiçekleri Deneme-1996; Ziman û Roman (Dil ve Roman) Söyleşiler-1997, Bir Dil Yaratmak -Söyleşiler-1997, Dengb-Deneme-1998, Zincirlenmiş Zamanlar Zincirlenmiş Sözcükler -Deneme-2002.

(ANKA)