kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya basınında yankılar

Yeni Haber
1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesinde kabul edilmesi dış basında yankı buldu..
Türkiye ve Bush Yönetiminin tüm çabalarına karşın Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin sözde Ermeni soykırımı tasarısını onaylaması dünyada yankı buldu. Medya kuruluşları, "Komite, Beyaz Saray'a meydan okudu", "Bush'u hiçe saydılar" gibi yorumlar yaptı.

FT: "BUSH'U HİÇE SAYDILAR"

Financial Times, Ermeni tasarısına onay veren Temsilciler Meclisi üyelerinin Bush Yönetimini hiçe saydığı yorumunu yaptı. Bu gelişmenin ABD'nin Türkiye'yi sınır ötesi operasyon yapmamaya ikna etmeye çalıştığı günlere rastladığına işaret eden gazete, ABD yetkililerinin, kararın Türkiye'yi ikna çabalarını zorlaştıracağını söylediklerini belirtti.

WP: "KOMİTE, BEYAZ SARAY'A MEYDAN OKUDU"

Washington Post, Dış İlişkiler Komitesi'nin Beyaz Saray'a meydan okuyarak kararı onayladığını belirtirken köşe yazarlarından Dana Milkbank da, "Eğer Kongre'nin yetkileri arasında Ermeni soykırımı hakemliği varsa, bundan sonra Sabine kadınların ırza geçilmesi nedeniyle Romalılar ile Truva'yı yağmaladıkları için Yunanlılar ile de mi karşı karşıya gelecek?" sorusunu sordu.

BBC:"KARAR İLİŞKİLERİN HASSAS DÖNEMİNE DENK GELDİ"

İngiliz yayın kurumu BBC de, Cumhurbaşkanı Gül'ün gece çok geç saatlerinde kararı kınayan açıklama yapmasını Türkiye'nin gelişmeyi ne denli ciddiye aldığı göstergesi olarak yorumladı. Kararın Türkiye-ABD ilişkilerinde "hassas" bir döneme rastladığını belirten BBC, bundan sonra "Türkiye'nin ABD'nin herhangi bir konuya ilişkin direktiflere uymaya çok daha az istekli olacağı" görüşünü dile getirdi.

DW: "GİRİŞİMLER YETERSİZ KALDI"

Alman Deutsche Welle ise, tasarının reddi için yapılan girişimlerin "yetersiz" kaldığını savundu. İlk kez Komite'de bu konudaki bir oylamada bu kadar karşı oy çıktığını belirten DW, ancak yine Komite üyelerinin çoğunluğunun Amerikan hükümetinin endişesini paylaşmadığını kaydetti.

VOA: "KARAR SEMBOLİK"

Amerika'nın Sesi (VOA) ise, analistlerin tasarının "sembolik" olduğunu, bağlayıcı olmadığını söylediklerini belirterek "Geçerse bile hukuki veya siyasi etkileri olmayacak" yorumunu yaptı.

GUARDIAN: "KONGRE BUSH'UN ÇAĞRISINI REDDETTİ"

İngiliz The Guardian ise, Kongre'nin, tasarının olumsuz etkileri konusunda uyarı yapan Bush'un çağrısını reddettiğini yazdı. Gazete, girişimin demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nde büyük bir desteği olduğunu kaydetti.

WT: "SOYKIRIM KARARI İLERLİYOR"

"Soykırım kararı ilerliyor" başlığını kullanan Washington Times ise, "Temsilciler Meclisi Komitesi Bush Yönetiminin uyarılarını reddederek Türkiye'yi kınayan kararı kabul etti" diye yazdı. Gazete, Bush'un kararı durdurmak için "en büyük silahı" olan İncirlik Üssü'nü kullandığına dikkat çekti.

ANKA