kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: Meclis'ten bir yıllık tezkere yetkisi isteyeceğiz

ANKARA
Başbakan sınır ötesi operasyon için tezkerenin bugün Meclis'e gönderilebileceğini söyledi Erdoğan "Bayram ertesi çıkartacağımız kararla bir yıllık tezkere yetkisi almak istiyoruz"dedi..
Başbakan Tayyip Erdoğan hükümete sınır ötesi harekât yetkisi veren tezkereyi bayramdan sonra TBMM'den çıkartmayı düşündüklerini söyledi ve "Bir yıllık bir tezkere yetkisi alalım diyoruz. Bu bir yıl içinde bu yetkiyi gerektiği anda gerektiği şekilde kullanırız" dedi. Erdoğan, CNN Türk'te, gazeteciler Taha Akyol, Ferhat Boratav, Gürkan Zengin ve Yavuz Oğhan'ın sorularını yanıtladı.

"BİR YILLIK YETKİ"
Erdoğan kendisine ilk soru olarak yöneltilen ve Türkiye'nin en önemli gündem maddesini oluşturan tezkere sorusunu şöyle yanıtladı: "Her boyutu enine boyuna değerlendirdikten sonra adım atmak oturmuş devlet yönetimleri için gerekli. İşin belli de takvimi var. Irak kendi içinde rahat değil. Bir taraftan da Ermeni tasarısı, çünkü bu konunun ABD tarafı da var. Bu hassasiyetler içinde biz bugüne kadar sabrettik. Sabrımız beklenen neticeyi vermedi. Sürekli oyalamayla kaybolan süreç yaşandı. Özellikle halkta oluşan bir hava var. Bugüne kadar 24 sınır ötesi yapılmış. Netice alınmış mı? Pek netice alındığı söylenemiyor. Fayda analizi yapmazsak kaybeden biz oluruz. Arkadaşlar çalışıyor, yarın (Bugün) Meclis'e gönderilebilir. Ben göreceğim. Bayram sonrası da olabilir. Bayram ertesi çıkartacağımız kararla birlikte yetkiyi almış olalım. Bir yıllık bir tezkere yetkisi alalım diyoruz. Bu bir yıl içinde bu yetkiyi gerektiği anda gerektiği şekilde kullanırız." Erdoğan, "Meclis'ten çıkmaması söz konusu değil, ondan sonra ne olacak?" yolundaki soruyu yanıtlarken "Yakın zamanda İstanbul'da Irak'a komşu ülkeler toplantısı var, bu konular orada konuşulacak, benim Amerika ziyaretim var, orda da konuşacağız. Gelen istihbari bilgilere göre örgütün içindeki organizasyon birliğinin olmadığını görüyoruz. Bütün bu yapılanlar bunu sağlamak için. Örgüt 'Ben halka istediğimi yaptırırım' görüşünü uygulayamadı. Halk devletin yanında yer aldı" dedi.

ASKER BAŞARILI
Erdoğan, "Kuzey Irak'a müdahaleye hâlâ soğuk baktığınız anlaşılıyor. Orası bir tuzak olabilir mi?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Hayır şöyle bir durum söz konusu. Bizim Irak'ın toprak bütünlüğü üzerinde derdimiz sıkıntımız yok. Siyasi bütünlüğü üzerinde de yok. Bizim Kuzey Irak'ta bulunan bölücü terör örgütünün oradan bizi rahatsız eden kesimine yönelik operasyon düşünürüz. Yapılması gereken vakti saati geldiğinde kesinlikle yapılacaktır. Çünkü bu işte mücadelenin gereği neyse bu yerine getirilecektir. Hiçbir şeyden geri durmamız mümkün değildir." Erdoğan, askerin ve polisin, ülke içindeki terörist eylemler karşısında başarılı olduğunu, aksi yönteki görüşlere katılmadığını söyledi. Erdoğan, "Askerimiz, polisimiz üzerine düşeni en iyi şekilde yapmıştır ve başarılıdır" dedi. DTP'nin Parlamento'da olmasını fırsat olarak gördüğünü söyleyen Erdoğan, bu fırsatı DTP'nin iyi kullanması gerektiğini belirti. Başbakan gazetecilerin yönelttiği, "DTP Kürt kökenli vatandaşların temsilcisi mi?" yolundaki soruya, "Onu aldığı oyla değerlendirin. Sıkıntı oradan geliyor zaten, 'Arka bahçemizdir, kardeşimizdir' diyorlar. Demek ki samimi değilsin. Bu ifadeyi kullandığın sürece halkımız buna inanmaz" karşılığını verdi.

BAĞIŞ'LA GÖRÜŞTÜ
Başbakan Erdoğan CNN Türk'te katıldığı programın arasında ABD'de bulunan AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış ile bir telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan, Bağış'tan Amerikan Kongresi'nde görüşülen "Ermeni Tasarısı" ile ilgili bilgi aldı. Erdoğan tasarının Genel kurul'dan da geçmesi durumunda ABD'nin bölgedeki "ciddi bir partneriyle ilişkisine zafiyet düşeceğini" ifade etti.