kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dışişleri'nden kınama

Yeni Haber
Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi'nde görüşülen ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını ihtiva eden karar tasarısının kabul edilmesini esefle karşıladığını belirterek, kınadı.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri sarsacağı öngörülen bir karar çıkaran ABD Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi'nin, sözde Ermeni soykırımı iddialarını ihtiva eden karar tasarısını oy çokluğu ile kabul etmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, ''Temsilciler Meclisinin bir komitesinin, nesillerdir özenle geliştirilmiş bir stratejik ortaklığı ve bu meyanda dost ve müttefik bir ülkeyle ilişkileri, fevkalade hassas bir dönemde zora sokacak olan bu tasarıyı bu şekilde ileriye götürmesinin sorumsuzca bir davranış olduğu'' belirtildi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin 10 Ekim 2007 tarihinde gerçekleştirdiği oturumunda, Osmanlı İmparatorluğu'nun işgal güçleriyle işbirliği yaptığı için Ermeni tebasının bir bölümüne yönelik olarak 1915 yılında aldığı tehcir kararını ''soykırım'' olarak niteleyen 106 sayılı karar tasarısını 21 oya karşı 27 oyla kabul ettiğine işaret edilen açıklamada, ''1915 olaylarının niteliği halen tartışılmaktadır. Birçok tanınmış uluslararası tarihçi bu döneme yayılan tehcir uygulamasını Ermeni iddialarının aksine Birinci Dünya Savaşı şartlarında alınmış bir harp dönemi güvenlik tedbiri olarak değerlendirmektedir.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin bilhassa Türk ve Ermeni ortak tarihini ilgilendiren bu konuda tarihi çarpıtan şekilde yeniden yazmak gibi bir görev ve işlevinin bulunmadığı açıktır. Parlamentoların görevi halklar arasındaki ilişkilerin daha da iyiye götürülmesini sağlamak, tarihe değil geleceğe bakmaktır. Ülkemiz yıllardır tarihin tartışmalı dönemlerinin yasama organları tarafından değil, tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini savunagelmektedir. 2005 yılında Ermenistan'a ortak tarihimizin tartışmalı bölümlerinin Türk, Ermeni ve gerekirse üçüncü ülkelerin tarihçilerince doğruluğu tartışma götürmeyen arşiv belgeleri üzerinde incelenmesi yönünde yaptığımız çağrı da, ülkemiz tarafından bugüne kadar yürütülmekte olan bu anlayışın bir tezahürüdür. Ermenistan tarafından halen olumlu yanıt verilmeyen ve iki ülke arasındaki 1915 olaylarına dair anlayış farkının samimi ve açık bir diyalog yoluyla giderilmesini öngören önerimiz halen masadayken, böyle bir karar tasarısının özellikle müttefikimiz ABD'nin Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinden geçmesi büyük bir talihsizlik olmuştur. Ermenistan'ın bu samimi önerimizi kabul etmek yerine gerek perde arkasından, gerek son zamanlarda açıkça tasarının kabulüne yönelik maksatlı bir gündem izlemiş olması ayrıca not edilmiştir'' denildi.

Açıklamada, ''Hükümetimiz alınan bu kararı esefle karşılamakta ve kınamaktadır'' ifadesine yer verilirken, Türk ulusunun, tarihte hiçbir zaman işlemediği bir suçla itham edilmesinin kabulünün mümkün olmadığı vurgulandı. Açıklamanın devamında, şöyle denildi:

''Temsilciler Meclisinin bir komitesinin nesillerdir özenle geliştirilmiş bir stratejik ortaklığı ve bu meyanda dost ve müttefik bir ülkeyle ilişkileri, fevkalade hassas bir dönemde zora sokacak olan bu tasarıyı bu şekilde ileriye götürmesi sorumsuzca bir davranıştır. Temsilciler Meclisinin tasarıyı bulunduğu noktadan daha ileriye götürmemek konusunda sağduyulu davranacağını hala ümit etmekteyiz. Bu noktada tüm Temsilciler Meclisi üyelerine ve özellikle de Temsilciler Meclisi Başkanına tarih önünde düşen sorumluluk açıktır. Kararın Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda kabul görmemesi için her türlü çaba gösterilecektir.''

AA