kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HABERLEŞME BÜYÜK SORUN... Genellikle karadan bağımsız, deniz ortasında bir kaya parçası üzerinde bulunan deniz fenerlerinde iletişim uydu sistemleri veya telsiz üzerinden gerçekleştiriliyor.

Avrupa'da trend değişti deniz fenerleri konut oldu

MAHMUT SANCAK
Kullanım dışı kaldıkları için terk edilen deniz fenerleri restore edilerek ev veya otele dönüştürülüyor. Önce ABD'de şimdi ise Avrupa'da deniz fenerlerine olan ilgi giderek artıyor..
Yalnızlığı sever misiniz? Ancak bahsettiğimiz yalnızlık öyle birkaç saatlik kendi başına kalmalar veya kalabalıktan kaçıp bir iki gün ortadan kaybolma türünden yalnızlık değil. Adam akıllı yalnızlık. Haftalarca hatta aylarca elden ayaktan uzak yaşamak... Posta kutunuzda yığılan faturaların olmadığı, çalan telefonların duyulmadığı, kimselerin sizi rahatsız edemeyeceği; tek dostunuzun martı ve dalgaların olacağı, azgın fırtınaların patlak verdiği günlerde ayağınızın altında yerin gidip gidip geleceği, rüzgara kapılıp uçup gitmemek için günlerce burnunuzu dahi pencereden dışarı çıkarmaya cesaret edemeyeceğiniz bir yerde yaşamak... Nasıl, hayalini kurduğunuz yer bu tanıma uyuyor mu? Eğer cevabınız evet ise size uygun mükemmel bir konut türünün artık uluslararası emlakçıların portföyüne girdiğini hatırlatalım. Sözünü ettiğimiz konut türü bir çok edebiyat eseri ve sinema filmine esin kaynağı olan ve bir çok insana göre ise yalnızlığın kalesi olarak ifade edilen deniz fenerleri.

Hayat ışığı saçıyor
İnsanlığın denize açılmayı öğrendiği günlerden beri hizmet veren deniz fenerleri özellikle son 50 yıldan beri gelişen uydu ve dijital teknoloji nedeniyle binlerce yıldan beri sahip oldukları önemini yavaş yavaş yitirmeye başladı. Korkunç fırtınaların ortasında çaresizce boğuşan nice denizciye hayat ışığı veren deniz fenerleri bu görevini farklı bir şekilde de olsa günümüzde de aynı etki ile sürdürmeye devam ediyor. Tek bir farkla, geçmişte amansız dalgaların arasında hayatta kalma mücadelesi veren denizcilere kılavuzluk eden deniz fenerleri artık büyük şehirlerin karmaşası ve amansız iş hayatında boğulmak üzere olan insanlara hayat ışığı göndererek can kurtarmaya devam ediyor.

ABD'deki moda Avrupa'ya sıçradı
Yapılar bu nitelikleriyle küresel olarak emlak hizmeti veren çok sayıda şirketin portföyüne de girmiş durumda. Deniz fenerleri lüks villa veya çatı katı haricinde farklı 'konut' arayışında olan çok sayıda varlıklı müşterilerin de ilgi odağı oldu. Özellikle son dönemlerde ABD'de moda haline gelen hizmet dışı deniz fenerlerini satın alıp yeniden tasarlama trendi Avrupa'ya da sıçradı. İngiltere Almanya ve Fransa gibi ülkelerde artık kullanım dışı kalan çok sayıda deniz feneri ortalama 30-40 bin dolardan başlayan fiyatlarla satışa çıkıyor. Satışlarda üst sınır ise 2-3 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Ancak emlak uzmanları fenerlerin bulunduğu mekan ve taşıdıkları tarihi öneme bağlı olarak fiyatların baş döndürücü seviyelere ulaşabileceğini dile getiriyor. Fenerleri alanlar ise mekanı tamamen kendi ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden tasarlayarak benzersiz yaşam alanları oluşturuyor. Bazı alıcılar deniz fenerlerini hafta sonu kaçamakları için yeniden düzenlerken bazı şirketler bu mekanları toplantı merkezi haline getiriyor. Enerji ihtiyacını modern güneş panelleri yardımıyla sağlayan fenerlerde haberleşme de, doğrudan şehir sistemine bağlı değilse, uydu üzerinden gerçekleştiriliyor.
Haberin fotoğrafları