kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Engin Tanrıverdi

'Isı yalıtımında boya kullanılamaz'

04.10.2007
Isı yalıtımında son yıllarda kullanılmaya başlanan boyalarla ilgili olarak Filli Boya'nın Capatect Yalıtım Grubu'nun Ürün Müdürü Engin Tanrıverdi, bu boyaların ısı yalıtımında herhangi bir etkisi olamayacağını söyledi. Bu ürünlerle ilgili taleplerin bilinçsizce yapıldığını öne süren Tanrıverdi, "Farklı örneklemeler ile bu boyaların yalıtım yaptığı iddia edilse de, teoride ve pratikte bu tarz ürünlerin uygulama kalınlıkları göz önüne alındığında bırakalım ülkemizi, dünyanın herhangi bir yerinde bu amaçla kullanılmaları söz konusu bile değildir" diye konuştu.

* Isı ve yalıtımında boya kullanımı etkili olabilir mi?
Özellikle ülkemizde ısı yalıtım sektörünün büyümesi ile birlikte son 1- yıldır ısı yalıtımı yaptığı ileri sürülen bir takım boyaların satışı da ortaya çıktı. Fakat bu mümkün değil. Çünkü öncelikle ısı yalıtımını sağlayabilmek için ilgili standartlar çerçevesinde tanımlanmış ısı yalıtım malzemesi sınıfına giren bir ürün yok. İkincisi, ısı yalıtım malzemelerinin performansının kullanılacak kalınlıkla doğru orantılı olmasından ötürü, ısı yalıtım uygulamasının yapılacağı binanın gerek fiziki gerekse coğrafi koşullarına göre yine ilgili standartlar çerçevesinde yeterli uygulama kalınlığının tespiti gerekmektedir. Ülkemizde ısı yalıtımında boya kullanımı yaygınlaşmamakla birlikte, bu ürünlerle ilgili olarak bilinçsiz kişileri hedef alan bir satış stratejisi uygulanıyor. Ama artacağını düşünmüyorum.

* Yalıtımda boya ve diğer sistemler arasında ne gibi farklar var?
Isının bir ortamdan diğerine geçişini engelleyebilmek için iki ortam arasında boşluklu ya da havasız bir katman oluşturmak gerekiyor. Isı yalıtımı amaçlı kullanılan polistren ya da mineral esaslı yalıtım levhalarının içerisinde de ısı geçişini en aza indirecek şekilde durgun hava hapsoluyor. Isı yalıtımının beşiği sayılan başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, birçok ülkede ısı yalıtımında yaygın olarak dış cephelerde Ekspande Polistren Köpük (EPS) ve Taşyünü levhalar, çatı ve bodrum katlarında ise Camyünü ve Extrüde Polistren Köpükler (XPS) kullanılıyor. Avrupa'da minimum ısı yalıtım malzemesi kullanım kalınlığı 8 santimetreyken Türkiye'de bu 4 santimetre. Bir boyanın ortalama kalınlığının en fazla 0.4 mikron olduğu düşünüldüğünde, ısı yalıtım amacı ile önerilen boyaların bu kalınlık değerleri ile yaygın olarak kullanılan bu ısı yalıtım malzemelerine göre ısı iletkenlik performanslarının 100 bin kat daha yüksek olması gerekmektedir ki böyle bir değeri ortaya koyabilecek bir ürüne şimdiye kadar rastlanmamıştır.