kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya

Son gün uyarısı

ABD Kongresi Dış İlişkiler Komisyonu'nda bugün görüşülecek Ermeni soykırım iddiaları ile ilgili tasarıya karşı Türk Musevi Cemaati ilan verdi..
Ermeni soykırımı iddialarını içeren 106 nolu tasarı bugün ABD Kongresi Dış İlişkiler Komisyonu'nda ele alınacak. Oylama öncesinde Türk Musevi Cemaati, yüksek tirajlı iki Amerikan gazetesine ilanlar vererek kamuoyunu ve Kongre üyelerini uyardı. Türk Musevi Cemaati'nin Washington Post ve Washington Times gazetelerinde bugün yayımlanacak ilanlarında, Türkiye- ABD ilişkilerinin geleceğinden duyulan kaygı dile getirilerek, "Tarihin dürüstçe araştırılması; Türk ve Ermeni toplumlarının uzun vadeli ve kalıcı barışa kavuşmaları; ABD'nin vazgeçilmez dostu ve ortağı olan dünyanın en demokratik Müslüman çoğunluklu toplumu ile ilişkilerinin korunması adına" önergenin reddi istendi. İlanlarda Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu Ermenilerinin başına gelen ölüm, yıkım, tehcir olaylarının bir trajedi olduğu, ancak saygın tarihçilerin "soykırım" teriminin bu trajedinin anlatımı için kullanılabilecek uygun kelime olduğu konusunda hemfikir olmadıkları vurgulanarak şöyle dendi: "Esasen bu konunun tarihi gerçekler dışında başka kaygıların etkisi altında kalabilecek parlamenterter veya Kongre üyelerinin hükümleriyle değil tarihçiler tarafından ve özellikle kanıtlara dayandırılarak değerlendirilip karar verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz."

İTİBAR KAYBI
Yahudi Soykırımı'nın parlamentoların deklarasyonları sonucu değil de çok kuvvetli kanıtlara dayanarak tanımlanmış olduğu hatırlatılan ilanlarda ABD'nin Türk toplumu nezdindeki itibarının tarihteki en düşük seviyesine indiğine dikkat çekilerek şöyle denildi: "Bu bizleri derinden üzmektedir. Bizler ülkemizin sadece bir NATO müttefiki veya stratejik ortağı değil her şeyden öte demokrasiye ilham kaynağı olan ABD ile olan ilişkisine değer veren Türk vatandaşları arasında yer almaktayız. Önergenin kabulü Türk- Amerikan ilişkilerinin önünde bir engel teşkil edecek ve ilişkileri uzun süreli olarak zayıflatacaktır. " Benzer endişenin Kongre Sözcüsü Nancy Pelosi'ye gönderilen eski ABD dışişleri ve savunma bakanlarının mektubunda da yer aldığı hatırlatılan ilan metninde "Tarihin dürüstçe araştırılması; Türk ve Ermeni toplumlarının uzun vadeli ve kalıcı barışık ilişkiye kavuşmaları; ABD'nin vazgeçilmez dostu ve ortağı olan dünyanın en demokratik Müslüman çoğunluklu toplumu ile ilişkilerinin korunması adına saygıdeğer Kongre Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinin 106 nolu önergeyi reddedeceklerini ümit etmekteyiz."

KARARI PELOSİ VERECEK
Tasarı, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden geçerse, tasarının Genel Kurul'da oylanıp oylanmayacağına, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili yeni başkanı Nancy Pelosi karar verecek. Pelosi, seçim kampanyası sırasında Ermenilere, iddiaların tanınması yönünde destek sözü vermişti. Bu arada ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fied, "Ermeni tasarısı bir hata. Umarım yönetim, tasarının geçmesini engellemekte başarılı olur" dedi.