kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sınır ötesi operasyon tezkeresi hazırlanıyor

BÜLENT AYDEMİR ANKARA
Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'ndan "sınır ötesi emri" çıktı. Başbakan Erdoğan, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda tezkerenin hazırlanıp Meclis'e sunulacağını açıkladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sınır ötesi operasyon tezkeresi hazırlanıyor
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 3.5 saatlik Terörle Mücadele Yüksek Kurulu (TMYK) toplantısından "sınır ötesi emri" çıktı. Başbakan Erdoğan askeri kanat üyelerine ve güvenlik birimlerinin amirlerine "Terör örgütünün varlığını sona erdirmeye yönelik gerektiğinde sınır ötesi operasyon dahil her türlü tedbirin alınması" talimatı verdi. Erdoğan, AK Parti MYK'da da sınır ötesi operasyon için tezkere hazırlayarak Meclis'ten yetki alınacağını açıkladı.

"İSTENİLEN SÖYLENSİN"
Başbakan Erdoğan, toplantıda Kurul üyelerine kararlı mesajlar verdi ve "Acımız büyük ama kararlılığımız daha da büyük. Elimizden geleni yapacağız, bu mücadele sonuna kadar kararlılıkla sürecek" dedi. Erdoğan, kurul üyelerine "Herkes ne istiyorsa söylesin, ben sizi dinlemek istiyorum" dedi. Toplantının ilk bölümünde, askeri tedbirlerin yanı sıra, sosyal, ekonomik, propaganda önlemleri konuşuldu. "Silahlı mücadeleden geri adım yok" vurgusu yapılırken, ekonomik ve sosyal açıdan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne "pozitif ayrımcılık" üzerinde duruldu. Hükümet ve askeri kanat, terör örgütüne halk desteğinin kaybolduğunu, bunun seçimde de görüldüğünü ve mutlaka yeni önlemlerle desteklenmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı.

TEZKERE KARARI
Askeri kanat, jandarma ve emniyet yetkilileri, "Elimiz rahat olmalı, daha rahat hareket etmek istiyoruz" diyerek bazı yasal değişiklikler istedi. Özellikle Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu, AB uyum yasaları konusunda bazı şikâyetler geldi. Bazı Kurul üyeleri, "Hâkim ve savcıdan gidip karar çıkaracak zamanımız yok" şikâyetini dile getirdi. Başbakan, terörle mücadele konusunda ödenek garantisi verdi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da güvence verdi. Daha sonra toplanan AK Parti MYK'da, Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyonun hukuki zemini için bir tezkerenin hazırlanarak Meclis'e sunulması kararı alındı. MYK'da, Başbakan'ın ABD gezisine, Meclis'ten geçmiş bir tezkere ile gitmesi halinde elinin daha güçlü olacağı, Irak'taki merkezi hükümetin Türkiye'nin kararlılığını gördükten sonra daha ciddi adımlar atmak zorunda kalacağı vurgulandı. Tezkerede, Genelkurmay'ın istediği gibi "operasyonun çerçevesi, içeriği, operasyonda ABD güçleri ve Kürt gruplarla karşılaşıldığında ne yapılacağı" gibi konulara da yer verilmesi bekleniyor.