kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zorunlu din dersi AİHM'den döndü

Fikret AYDEMİR BRÜKSEL
Alevi Hasan Zengin'in çocuğunun zorunlu din dersi görmesine itiraz için yaptığı başvuruda AİHM, zorunlu din dersinin eğitim özgürlüğünü ihlal ettiği kararına vardı..
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "zorunlu din dersi eğitimi özgürlük ihlalidir" görüşünü benimsedi. Hasan Zengin adlı Alevi vatandaşın, ilköğretimde din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması talebini içeren davada Türkiye'yi haksız bulan AİHM'nin kararı bundan sonraki başvurularda emsal teşkil edecek. Laikliğe vurgu yapılan kararda, "kendini laik olarak nitelendiren bir ülkenin tüm dinlere eşit mesafede olması gerektiği" ifadesi yer aldı. Oybirliği ile alınan kararda, Türkiye'nin Zengin Ailesi'nin mahkeme masrafı olan 3 bin 700 Euro'yu ödenmesine hükmedildi. Türkiye'deki "din derslerinden muaf tutulma uygulaması" nın uygun bir yöntem olmadığı da ifade edilen kararda, "din özgürlüğünü koruma açısından da uygulamanın öğrenci ve ailesini dini inançlarını açığa vurmaya zorladığı" görüşüne yer verildi. Devletin değişik dinlere karşı tarafsız olma yükümlülüğüne ve dini toplulukları tek bir çatı altında toplamak için önlem alma gereksinimi olmadığına vurgu yapılan AİHM kararında, bir devletin eğitim programlarına din dersi koyması halinde, öğrencilerin dini eğitim ile ebeveynlerinin dini inançları arasında kalmalarının engellenmesi gerektiği belirtildi.

ALEVİLER MEMNUN
AİHM kararı Alevi kuruluşlarını memnun etti:
* Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel: Uzun zamandır bu kararı bekliyorduk. Türkiye'nin zorunlu din dersini kaldırılması gerekiyor. Yapılmazsa Cumhurbaşkanı, Başbakanlık, AİHM ve Avrupa Parlamentosu'na imza göndereceğiz.

* Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun: Artık Türkiye'nin adım atması gerek. Hükümetin geliştirdiği formül ise din dersini ikiye bölerek, din kültürünü zorunlu, din bilgisini ise seçmeli olarak okutmak şeklinde.