kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Sınır ötesi" talimatı dünya basınında

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "sınır ötesi" operasyona yeşil ışık yakması, dünyada yankı buldu. New York Times gazetesi, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonunun ABD için "yaygın etkileri" olacağını savunurken, The Guardian, "Hükümet generallerin baskılarına boyun eğdi" ifadesini kullandı. El Cezire ise, İstanbul'da yapılacak Irak'a Komşu Ülkeler toplantısı nedeniyle yakında operasyon beklenmediğini savundu.

NYT: "BİR OPERASYON ABD İÇİN YAYGIN ETKİLERİ OLUR"

New York Times, Türkiye'nin Irak'taki askeri operasyona doğru yeni bir adım attığını belirterek "Kuzey Irak'taki bir Türk askeri taarruzunun, pek olası olmasa da, ABD için yaygın etkileri olur. Türkiye, NATO üyesidir ve bölgenin en güçlü ordusuna sahip. Türkiye'nin ABD'nin Irak savaşındaki desteği hayatidir. ABD'nin Güney Türkiye'deki İncirlik Üssü, Orta Irak'taki askerlere sevkıyat yapıyor" yorumunu yaptı.

GUARDIAN: "HÜKÜMET GENERALLERİN BASKILARINA BOYUN EĞDİ"

İngiliz The Guardian gazetesi, "Hükümet, generallerin baskılarına boyun eğdi" başlıklı yorumunda, Washington'un karşı çıkmasına rağmen Başbakan Erdoğan'ın, askerlerin terör örgütü PKK'ya karşı "sınırlı operasyonlar" yapmaya izin verdiğini öne sürdü. Erdoğan'ın aylarca Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'tan gelen baskılara direndiğini savunan gazete, Erdoğan'ın bu yıl boyunca askerlerle sorunları yaşadığını yazdı. Gazete, Erdoğan'ın "Askerlerin gücünü ve imtiyazlıklarını azaltacak yeni bir anayasa hazırladığı" görüşünü de dile getirdi.

EL PAİS: "TÜRK HÜKÜMETİ KUVVETLERİNİ HAZIRLIYOR"

İspanyol El Pais gazetesi de, "Türk hükümeti, kuzey Irak'ta PKK'lı teröristleri kovalamak amacıyla kuvvetlerini hazırlıyor" başlıklı haberinde PKK saldırılarının ardından muhalefet ve medyanın Türk hükümetinden, büyük bir operasyon dahil, sert önlemler talep ettiklerini yazdı.

BBC: "TÜRKİYE IRAK SINIR OPERASYONU İLE TEHDİT EDİYOR"

İngiliz yayın kurumu BBC de, "Türkiye, sınır ötesi operasyon ile tehdit ediyor" başlıklı haberinde Başbakan Erdoğan'ın olası bir sınır ötesi operasyon için izin verdiğini belirtti.

EL CEZİRE: "YAKINDA OPERASYON BEKLENMİYOR"

El Cezire televizyonu da, Türkiye'nin Irak'a baskınlar düzenlemeye hazırlandığını belirtmekle birlikte "Türkiye'nin gelecek ay Irak temsilcilerinin de katılacağı bir bölgesel konferansa ev sahipliğini yapacağı için yakın gelecekte komşusuna kuvvet göndermesinin beklenmediği" yorumunu yaptı.

VOA: "ALARMDAKİ DEVLET HER TÜRLÜ ÖNLEM İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR"

Amerika'nın Sesi (VOA) ise, Doğu ve Güneydoğu'dan üst üste gelen terör saldırıları üzerine Ankara'da alarma geçen devletin üst organları kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon da dahil PKK'ya karşı her türlü önlemin alınması için son hazırlıklarını yaptığını belirtti.

EURONEWS: "ERDOĞAN BÜYÜK BASKI ALTINDA"

Türk hükümetinin kuzey Irak'ta PKK'lı teröristleri yakalamak için Parlamentodan izin isteyeceğini kaydeden Euronews ise, Başbakan Erdoğan'ın harekete geçmek için "büyük bir baskı" altında olduğunu belirtti. ABD'nin de, Türkiye'yi tek taraflı eyleme karşı uyardığını kaydeden Euronews, uzmanların büyük bir operasyonun AB ile bağları gereceği görüşlerini de aktardı.

(ANKA)