kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül, 4 gün içinde karar verecek

Yeni Haber
TBMM Genel Kurulunda, 21 Ekim'de referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketinde yer alan ve 11. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin geçici 18 ve 19. maddelerin metinden çıkarılmasını öngören anayasa değişikliği yasa teklifinin görüşmeleri tamamlandı. İkinci tur oylama bayram sonrası 16 Ekim Salı günü yapılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, anayasal olarak 15 günlük inceleme süresi bulunmasına rağmen, düzenlemenin 21 Ekim'de yapılacak referanduma yetişmesini sağlamak amacıyla en fazla 4 gün içinde karar vermek zorunda kalacak.

AKP'nin anayasa değişikliği teklifi, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'in başkanlığında saat 12.00'de toplanan Genel Kuruldaki ilk tur oylamada 370 oyla kabul edilerek referandum üst sınırı olan 367 oy çıtasının üstüne çıktı.

Yapılan değişiklikle, 21 Ekim'de referanduma sunulacak ve cumhurbaşkanının halk tarafından 5 artı 5 sistemiyle 2 kez seçilebilmesini de düzenleyen anayasa değişikliği paketinin 6. maddesi içinde yer alan, "Seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin 11. Cumhurbaşkanı seçiminde uygulanmasına imkan tanıyan" geçici 18. maddesi ile "cumhurbaşkanı seçimine ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin 11. Cumhurbaşkanı seçiminde de uygulanmasını" öngören geçici 19. maddesinin, metinden çıkarılmasını öngörüyor.

İkinci tur oylama bayram sonrası 16 Ekim Salı günü yapılacağı için burada kabul edilmesi halinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 21 Ekim'de yapılacak referanduma yetişmesini sağlamak amacıyla en fazla 4 gün içinde karar vermek zorunda kalacağı belirtiliyor.

(ANKA)