kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kaplıcaya gidemeyenler Türk Hamamı'nı denesin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
İLİŞKİLİ HABERLER
Kaplıcaya gidemeyenler Türk Hamamı'nı denesin
* Kaplıcaya gidemeyenler aynı etkiyi hamamda da yakalayabilirler mi?
Klasik Türk hamamı SPA bakımlarının hepsini içerir. Hamamda termal bir etki söz konusudur. Keselenmenin mantığı peeling'in atasıdır. Kese aynı zamanda cildi canlandırıcı bir mikro masajdır. Bunun arkasından gelen sabun ve köpük masajı da çok etkilidir. Deneyimli bir tellak eklemlerin gevşetilmesini sağlayabilir. Bu mükemmel bir su dökülme yani hidroterapi ile tamamlanmalıdır. Hamam dört başı mahmur bir bakımdır. Bizim yurtdışında yayınlanan bir çalışmamız var. O çalışmada hamamın ağrı giderici, fiziksel ve ruhsal etkilerini gösteriyoruz. Kaplıcaya gidemeyenlere haftada bir gün 20 dakikalığına da olsa göbek taşına uzanarak termal terapi almalarını öneriyorum. Kese, ondan sonra köpüklü masaj, arkasından da bütün vücudun yıkanması ve nihayet sarılıp en az 20 dakika dinlenmeBu, mükemmel bir etki sağlıyor.

TARİHİ OLANI SEÇİN!

* Sizce hamamda çamur uygulaması yapılmalı mı?
Bizim eski hamam geleneğimizde kil uygulamaları vardı. Bunlar hem cilt, hem de saç bakımında kullanılıyordu. Zamanla bu kullanım gerilemiş. Hamam ritüelleri içinde bunların da yerleşmesi lazım. Günümüzde bunları uygulayan çok az hamam var maalesef. Öte yandan hamama da kür şeklinde gidilmesi lazım. Düzenli kullanımın etkisi çok önemlidir. Haftada bir günden 6 ya da 8 hafta hamam kullanımının etkisini kanıtlamak için yeni bir çalışma yapıyoruz.

* Tarihi hamamlar sizce özel olarak etkili mi yoksa her türlü hamam aynı etkiyi gösterir mi?
Tarihsel ortamların ayrı bir ruhu vardır. Oralarda milyonlarca insan zaman geçirmiştir. Eski hamamların mimari yapısı ona göre seçilir. Eski hamamlar mimari bütün detayları içerir. Hamamın içine sıcak hava ve su gönderilir. Hamamın dışı ve duvarları ısıtılır. Günümüzde pek çok hamamın inşasında bunlara özen gösterilmiyor ve dolayısıyla bütünsel ısınma gerçekleşemiyor. Oysa Türk Hamamı'nın termal etkisi duvarlarının ve de göbek taşının ısıtılmasından kaynaklanmaktadır. Mesela doğrudan duman kullanımı termal etkiyi artırmaktadır. Tarihi hamamlarda hiçbir zaman üzerinize su damlamaz. Çünkü duvarlar sürekli ısıtılır ve kubbe sistemi ona göre ayarlanmıştır. Buralarda ufak su damlacıkları bile göremezsiniz. Görüntüyü kurtaran hamamlar yerine tarihi hamamlara gitmeyi tercih etmekte yarar vardır.