kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak: Sınır ötesi operasyonun yasal zemini yok

Yeni Haber
Irak Büyükelçisi Sabah J. Omran, Uluslar arası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nda düzenlenen 'Irak ve Türkiye' konulu toplantıda sınır ötesi operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu. Omran, son terör saldırısı konusunda kendilerinin de büyük bir üzüntü duyduklarını belirterek sınır ötesi operasyonun Irak'ın egemenliğinin ihlali olacağını ve bu konuda yasal bir zeminin bulunmadığını belirtti.

Omran, terör anlaşmasının Irak meclisinde onaylanarak yürürlüğe girmesinin gerektiğini belirterek, "Meclisin onayı zor olacak, nihayetinde bir koalisyon var. Çok fazla grup var. Bilinmesi gerekir ki bizim hükümetimiz terör anlaşması konusunda samimi ve çok isteklidir" dedi.

Sınır ötesi operasyon konusunda yöneltilen bir soruya Büyükelçi Omran, bu tür girişimlerin ikili anlaşmalar ile düzenlenmek zorunda olduğunu belirtti. Büyükelçi Omran, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonu tek taraflı yapması halinde buna Irak tarafının nasıl olacağı sorusunu da şöyle yanıtladı:
"Böylesine farazi bir soruya tam cevap verebilmek kolay değildir. Elbette bir devlet egemenliğinin ihlali halinde bu durum kınanır. Ama bunun dışındaki önlemler konusunda şu aşamada bir şey söyleyemeyiz."

Büyükelçi Omran, Türkiye'nin Irak'ta gizli bir ajandası olmayan tek komşu ülke olduğunun da altını çizerek, "Bir seferinde Barzani de söylemişti. Türkiye ne istiyorsa onu söylüyor, gizli bir gündemi yoktur. Türkiye, Irak'taki iç çekişmelerde taraf olmayan tek komşu ülkedir"" diye konuştu.

(ANKA)