kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
RAHŞAN GÜLŞAN

Facebook kadınları 'Bayan Akel'e kızgın

Teknoloji manyağı yazarınız, hemencecik Facebook'ta mütevazı bir dükkan açtı. Valla işler de fena değil, sağ olsun dostlarımız bizi yalnız bırakmıyorlar. Facebook, ilginç bir sosyal deneyim. Buluşma sitelerine benzemiyor. Burada tamamen kendinizsiniz. Ve uzun zamandır internette kendim olmadığım için bu durumdan çok zevk alıyorum. Sitede bir sürü ilginç grup var. Bunlara üye olup, siz de fikirlerinizi dile getirebiliyorsunuz. 'İlk bilgisayarı Commodore 64 olanlar', 'Gazeteci olmanın dayanılmaz hafifliği', 'Arkadaşlarımı aramadım sormadım yıllar sonra Facebook'ta buldum', 'Eda Taşpınar ne giyer merak edenler derneği' ve 'Dahi anlamındaki de'ye ayrı yazamayanlara uyuz olanlar topluluğu' bunlardan sadece bir kaçı.

BAĞYAN DEĞİL KADIN!
En favorim ise 'Kadın kelimesinden tırsıp, bayan diyenleri umarsızca düzeltenler' adını taşıyor. Hakikaten, ne uyuz bir kelimedir şu 'bayan'. Sizi bir anda tüm cinselliğinizden, olgunluğunuzdan, kadınlık ve kadınsı özelliklerinizden, cinsel kimliğinizden arındırır, soyulmuş bir salatalık gibi bırakıverir ortada. Nedense kadın, seks yapmış dişi anlamındadır ve ayıptır bu zihniyete göre. Bunun, bekaret zarına kadar uzanan nezih(!), iffeti bacak arasında arayan bir bağlantısı da vardır. Erkek egemen toplumumuzda ne yazık ki kadınlar da bu kelimeyi kullanıyorlar ve tüm kadınları 'bağyan' bir şey haline getiriyorlar. İşte bu grupta bunlar tartışılıyor.

EBRUCUĞUM ÖNCÜ OL
Grup tanımına şunlar yazılmış: 'Erkek' ne demekse 'kadın' da onun dişi cinsi için aynı anlama gelen kelimedir. 'Kadın' kelimesi içinde acayip cinsel göndermeler içermez. Kişinin statüsünü, bekaretini, yaşını başını, cinsel tercihini belli etmez. 'kadın' demekten korkmayanlar, 'bayan'a sığınmayanlar, televizyonda, bakkalda, otobüste, dolmuşta her 'bayan' lafı geçtiğinde gerek içinden gerek dışından 'kadın' diye düzeltenler, artık bir grubunuz var... Grubun üzerinde uzlaştığı ve uyarmak istediği iki medya figürü var. Bunların ikisinin de kadın olması ilginç. Birisi Ebru Akel. Site sakinleri, "Ebru Akel 'bayan' demekten vazgeçerse savaşın yarısını kazanmış sayılırız" diyor. Bir de Esra Ceyhan'ın içinde 'bayan' kelimesi geçen birçok yeni tanım oluşturma kabiliyetine kıllar. Hakikaten (ki canım hakkaten yazmak istedi bir an) bayan kelimesi çok uyuz, sıkıcı ve tacizkar bir kelime. Ebru'yu tanırım. Severim de. Ebrucuğum, sen bari şu kelimeden vazgeç...