kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tasarı geçerse ABD'ye 6 misilleme yapılacak

Duygu GÜVENÇ ANKARA
ABD'nin Ermeni soykırımı yasa tasarısını kabul etmemesi için kasım ayında bu ülkeye gidecek olan Başbakan, tasarının kabul edilmesi halinde ABD'ye ciddi yaptırımlar uygulanacağı mesajı verecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Tasarı geçerse ABD'ye 6 misilleme yapılacak
Ermeni lobisi, Ermeni soykırımı iddialarının, 24 Kasım öncesinde ABD Kongresi'nde kabul edilmesi için uğraş verirken, Ankara da tasarının kabul edilmesi halinde Washington'a karşı alacağı önlemleri tartışıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, kasım ayında Washington'a giderek, tasarının kabul edilmesi halinde stratejik iki ortağın ilişkilerinin olumsuz etkileneceği mesajını verecek. Tasarı, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde 10 Ekim Çarşamba günü oylanacak. Ermeni lobisi 24 Kasım'daki dini günleri öncesinde de yasayı Kongre'den geçirmeyi hedefliyor. Ankara'nın, tasarının kabulü öncesinde gündeme gelebileceğini ABD'ye işaret edeceği, ekonomik, siyasi ve askeri yaptırımlar şöyle:

* İNCİRLİK ÜSSÜ: Bakanlar Kurulu tarafından 7 Ekim 2003'te alınan bir karar ile ABD askerlerinin lojistik ihtiyaçlarının İncirlik Üssü'nden geçişine izin veren kararnamenin süresi uzatılmayacak.

* ASKERLER GEÇEMEYEBİLİR: İncirlik Üssü'nün kullanımına getirilecek kısıtlama, ABD'nin Irak'tan asker çekerken Türkiye topraklarını kullanmak istemesi durumunda da karşısına çıkabilecek. Irak'tan asker çekerken 140 bin askerini Türkiye üzerinden ülkesine geri gönderemeyecek ve çok daha riskli olan güneyden asker çekmek zorunda kalacak.

* NATO'DA İŞBİRLİĞİ AĞIRDAN ALINACAK: Türkiye ve ABD, iki stratejik ortak olarak NATO'da yakın işbirliği yapıyor. NATO'nun başta Rusya olmak üzere silahlanma stratejisinin belirlenmesinde etkin rol alan ABD'ye en büyük desteği Türkiye veriyor. Bu çerçevede, NATO işbirliğini Türkiye ağırdan alacak ve birçok konuda oybirliği ile Konsey'de alınan kararlarda tepkisini koyacak.

* İRAN'LA ANLAŞMA BENZERİ ARAYIŞLAR: Türkiye önümüzdeki günlerde ABD'nin Enerji Bakanı'nı ağırlayacak. Samuel Bathman'a Ankara ziyareti sırasında Türkiye'nin soykırım iddialarına destek veren düzenlemeden duyduğu rahatsızlık iletilecek, işbirliği için Kongre'nin kararı beklenecek. ABD'nin rahatsızlığı bilinen İran ile Türkiye arasındaki doğalgaz mutabakatının yanı sıra Türkiye, farklı alternatifler arayacağı mesajını da ABD'ye iletecek.

* UÇAK İHALESİNE İPTAL KOZU: F-35 yeni nesil savaş uçağı için Avrupa ortaklığı bulunan Eurofighter yerine ABD yapımı Joint Strike Fighter Projesi'ni tercih eden Ankara, 2012 yılında vereceği sipariş öncesinde, Ermeni tasarısının durumuna göre bu kararını askıya almayı planlıyor.

* KİLİT ROLLERE KİLİT: ABD'nin Ortadoğu politikalarında Müslüman ülke olarak kilit rol üstlenen Türkiye, diplomatik ilişkilerde de tepkisini gösterecek. Washington'ın İran ve Suriye'ye karşı yönelttiği suçlamalarda dengeleyici rol oynayarak devreye giren Ankara, bu girişimlerine son verebilecek.