kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Referandum değişikliği Komisyon'dan geçti

Yeni Haber
21 Ekim'de yapılacak referandumda oylanacak paketten, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün durumunu tartışmalı hale getireceği varsayılan geçici maddeleri çıkaran AKP'nin yasa teklifi, Meclis Anayasa Komisyonunda hiçbir değişikliğe uğramadan aynen kabul edildi.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, CHP'nin red oyuna karşılık, AKP, MHP ve DTP'lilerin olumlu oylarıyla teklif benimsendi. Referandum paketinde değişiklik yapan teklifin birinci tur oylaması, 10 Ekim Çarşamba günü Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak. İkinci tur oylama ise Bayram sonrasında 16 Ekim Salı günü gerçekleştirilecek.

Kabul edilen teklifle, "11. Cumhurbaşkanının seçimini" düzenleyen Geçici 18 ve Geçici 19. maddeleri içeren 6. madde metinden çıkarıldı.

CHP-MHP TARTIŞMASI

Komisyonda, CHP'den AKP'ye eleştiriler gelirken, zaman zaman CHP ile MHP'liler arasında da sert tartışmalar yaşandı. CHP'lilerin, AKP'ye destek vermekle suçlaması üzerine MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, "AKP'ye en büyük desteği, Tayyip Erdoğan'ı Başbakan yapan CHP vermiştir. Biz 22. dönemdeki kavganın devamını istemiyoruz. Biz MHP olarak kavganın tarafı olmayacağız. Milletin yararına olan her konuyu destekleyeceğiz" dedi. Bal, cumhurbaşkanlığı tartışmalarıyla parlamenter sisteme, "ara rejim" gölgesinin düşmesini istemediklerini belirtti.

Bal, AKP'nin, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik anayasa değişikliğini referandum konusu yapmasını yorumlarken, "Referandum, e-muhtıra'ya, Anayasa Mahkemesi'ne misilleme harekatıdır" dedi. Bal, MHP'nin kimseye yaranma ihtiyacı bulunmayan bir parti olduğunu belirterek, Türkiye'yi bu sanal tartışma ortamından kurtarmak istediklerini söyledi.

AKP'LI SADIK YAKUT'TAN TERÖR ELEŞTİRİSİ

Komisyon üyeleri konuşmalarına, Şırnak'ta 13 askerin şehit edilmesini kınayarak başladılar. Komisyon üyesi AKP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, "Herkes üzüntülerini belirtiyor ama bu üzüntülerin dile getirilmesi, hiçbir çözüm getirmiyor. Meclisin en kısa zamanda olaya sahip çıkıp önlemleri almasını bekliyoruz" dedi.

MALİYET 70 TRİLYON TL

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, referandumun maliyetinin 200 trilyon TL olacağının söylendiğini ancak bunun yanlış olduğunu belirterek," Doğru olanı, toplam maliyetin 103 trilyon TL olduğudur. Şu ana kadar referandum için 30 trilyon TL harcandı. 70 trilyon TL de yapılması durumunda haracanacak" dedi.

RAMAZAN NEDENİYLE ÇAY SERVİSİ YOK

Komisyon toplantısı sırasında geleneksel olarak yapılan çay,kahve,ıhlamur ve su servisi bu kez Ramazan Ayında olunması nedeniyle yapılmadı. Komisyon toplantısı sırasında Komisyon Başkanı AKP'li Burhan Kuzu,üyelere bu konuda bir isteklerinin olup olmadığını da sormadı.

(ANKA)