kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hacıların pasaportuyla cep telefonu vurgunu

Olcay AYDİLEK / ANKARA
Hacca gidenlerin pasaport fotokopileri kullanılarak Türkiye'ye on binlerce kaçak cep telefonu sokuldu. 2007'de giren telefon sayısı böylece önceki yıllara göre 4 kat arttı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Hacıların pasaportuyla cep telefonu vurgunu
Telekomünikasyon sektörü, milyonlarca dolarlık cep telefonu vurgunuyla sarsılıyor. Vurgun, özellikle hac mevsiminde hacılar üzerinden gerçekleştiriliyor. Kaçak ve çalıntı cep telefonunu önlemek için 2005'te çıkarılan yasa ve ilgili mevzuat çerçevesinde her vatandaş, yurtdışından beraberinde yılda yalnız 1 cep telefonu getirebiliyor. Yurtdışından dönen vatandaş, pasaportunun fotokopisiyle birlikte GSM işletmelerine (Turkcell, Vodafone ve Avea) bağlı olarak faaliyet gösteren abone merkezlerine başvuruyor. İstenen belgeleri ibraz eden ve 5 YTL ödeyen vatandaş, yurt dışından getirdiği cep telefonunun kayıt işlemini yaptırıyor.

MEVZUATI DELDİLER
Kaçak cep vurguncuları, cep telefonu pazarında, mevzuatı delmeyi başardı. Bazı seyahat acentelerindeki çalışanları ile işbirliği yapan kaçakçılar, yurtdışına çıkan Türklerin pasaportlarını toplu olarak alıp, fotokopisini çekiyor. Vurguncular, yoğun yurt dışı çıkışlarının olduğu hac dönemini kolluyor. Kaçakçılar, hacıların pasaportlarının fotokopisini çekiyor, bu fotokopileri kullanarak Türkiye'ye on binlerce vergisiz cep telefonu sokuyor. Ucuza getirilen telefonlar, yüksek kâr marjlarıyla yurt içinde pazarlanıyor. Kaçakçıların etkisiyle son dönemde yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısı önemli oranda artış kaydetti. Telekomünikasyon Kurumu'ndan edinilen bilgiye göre, 2007'de yurda giren cep telefonu sayısı önceki yıllara göre 4 kat arttı. Telekomünikasyon Kurumu'ndan üst düzey bir yetkili, on binlerce cep telefonunun mevzuata ve usulüne uygunmuşçasına sisteme sokulduğunu belirterek, yurda bu yolla giren telefonların daha sıkı takip edilmesi için gümrüklerle temasa geçerek, çözüm arayışına girildiğini bildirdi.