kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hanımeli’nde, her hafta başka bir kursta çeşitli kursiyerler tarafından tasarlanmış farklı dallarda el sanatı çalışmaları yer alacak.

Mozaik mi yaparsınız nakış mı?

Bugün SABAH'la birlikte ilk sayısını aldığınız Hanımeli dergisi; SABAH, İSMEK ve Halk Eğitimi Merkezleri'nin ortak çalışmasıyla yapılan dev bir projenin ürünü. Her pazar ücretsiz alabileceğiniz dergi, el sanatları çalışmalarıyla Türkiye'deki kadınlara sesleniyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Mozaik mi yaparsınız nakış mı?
SABAH gazetesi; İSMEK (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları) ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Halk Eğitimi Merkezleri ile ortaklaşa dev bir projeye imza atıyor. Bugün SABAH'la birlikte ücretsiz olarak verilen Hanımeli dergisi, bu projenin somut hali. 'Dev' kelimesi birçok gazetenin bu tür kampanyalarında telaffuz ediliyor. Ancak Hanımeli dergisi projesini 'dev' yapan, yaklaşık 2 milyon kadını direkt ve onların dışında pek çok kadını da yakından ilgilendiriyor olması... Nasıl mı? Halk Eğitimi Merkezleri bünyesindeki kursların, Türkiye genelindeki toplam kursiyer sayısı, 1 milyon 674 bin 358. İSMEK'in ise kursiyer sayısı bu yıl 200 bine yaklaştı. Hepsi ücretsiz eğitim alıyor. Her iki kurum bünyesindeki kurslarda dikiş, nakış, mefruşat, ahşap boyama, vitray, el nakışı, makine nakışı, ipek boyama, iğne oyası, ev aksesuarları gibi el sanatlarının eğitimi veriliyor. Hanımeli dergisi de, tüm bu kursiyerler için bir rehber görevi görüyor. Ama aynı zamanda bu alanda bir eğitim almayan herhangi bir kadın da dergide yer alan pratik sunumlarla, ilgilendiği bir el sanatını öğrenip, kendi kendine uygulayabiliyor. Projenin ortaya çıkış hikâyesi ise şöyle: SABAH, Nihal Bağcı ile yine Hanımeli adlı bir el sanatları dergisi hazırlıyordu. Daha sonra, derginin geniş bir tabana yayılması ve içeriğinin geliştirilmesi amacıyla İSMEK ve Halk Eğitim Merkezleri'yle ortak bir çalışma yapma planı geliştirildi. Şimdi Nihal Bağcı, İSMEK'teki ve Halk Eğitimi Merkezleri'ndeki kursiyerlerin yaptığı özel çalışmaları, yepyeni bir Hanımeli dergisinde okurlara sunuyor. Her pazar günü gazeteyle birlikte ücretsiz olarak dağıtılacak olan bu dergide, yine çeşitli el sanatları var ama içeriğine İSMEK ve MEB'in kurslarındaki müfredat da ekleneceği için (İğne oyası, resim, cam boyama, kumaş boyama, mozaik, seramik, Çin iğnesi, yün örgücülüğü vb.), dergi daha da renkliyor. Derginin her sayısında farklı el sanatlarına yer veriliyor. Yapılan çalışmalar, aşama aşama fotoğraflanıyor ve uygulamalar detaylarıyla anlatılıyor. Dergide yer alan çalışmaların altında, o çalışmayı yapan kursiyerin adı oluyor. Ayrıca her hafta derginin içinde bir tane desen baskı kağıdı da olacak. Kadınlar tarafından çok rağbet gören bu pratik desen baskı kağıdının üzerindeki çeşitli motifler, ütü ile kumaşın üzerine çıkıyor. Kadınlar bu motiflerin üzerini pul ve boncuklarla işleyerek, ortaya çok şık ve yaratıcı şeyler çıkarıyorlar. Proje, kadınların el becerilerinin gelişmesini sağlayacağı ve meslek edindirmeye yönelik olduğu için Milli Eğitim Bakanı da projeyle yakından ilgilendi. 5 Ekim Cuma günü Ankara'da Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katıldığı bir imza töreni yapıldı. Tezhip
Haberin fotoğrafları