kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rekor haftasında borsalar dalganın etkilerini süpürdü

EKONOMİ
olurken, İMKB Geçen hafta borsalar rekor üstüne rekor kırarak krizin etkilerini silmeye başladı. Dalgadan beri en çok değer kazanan borsa yüzde 31.8 ile Çin borsası olurken, İMKB-100 ise yüzde 2.1 yükseldi..
Uluslararası piyasalar 23 Temmuz tarihinde etkisini göstermeye başlayan ABD kaynaklı mortgage krizinin etkilerinden sıyrılmaya başladı ve artıya geçti. Dünya borsaları geçtiğimiz hafta yaşanan ralli ile kayıplarını siliyor. ABD'de geçtiğimiz pazartesi günü Dow Jones Endeksi'nin 14 bin 115 puana kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kırması dünya borsalarını etkisi altına aldı. Mortgage krizinin son çeyrekte etkisini kaybedeceği ve ABD Merkez Bankası'nın yapacağı faiz toplantısında faiz indirimine devam edeceği beklentisi de eklenince yatırımcılar moral buldu. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi ilk kez 28 bin puanı aşarak rekor seviyelere yükseldi. Japon Nikkei Endeksi de ABD'den gelen olumlu veriler ile dalgalanmanın başladığı tarihten bu yana ilk kez 17 bin seviyesini geçti. Ayrıca Endonezya, Avustralya ve Güney Kore borsaları da rekor kırdı. Hang Seng Endeksi ayrıca 27 milyar dolarlık işlem hacmi ile yeni bir rekora daha imza attı.

İMKB, DOW JONES'U SOLLADI
23 Temmuz-5 Ekim tarihleri arasında en çok değer kazanan borsa Çin Borsası oldu. Shenzen Endeksi bu dönemde yüzde 31.8 değer kazandı. Geçen haftayı çifte rekorla kapatan Hang Seng Endeksi ise aynı dönemde yüzde 19.1 yükseldi. Brezilya'nın Bovespa Endeksi ise aynı tarihler arasında yüzde 5.2 değer kazandı. Cuma günü yüzde 2.1 yükselerek tarihi seviyelerine ulaşan ABD'li Nasdaq Endeksi ise bu dönemde yüzde 5.2'lik yükseliş kaydetti. Gelişmekte olan ülke borsaları da ralliden nasibini aldı. Brezilya ve Türkiye borsaları geride bıraktığımız haftada en çok değer kazanan borsalar arasında yer aldı. Cuma günü ABD'de açıklanan istihdam verilerine kilitlenen piyasalarda ralli haftanın son günü de sürdü. İMKB-100 Endeksi 56 bin 792 puana kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. İstanbul Borsası cuma günkü yükselişle 23 Temmuz tarihinden beri olan kayıplarını telafi etti ve ilk kez artıya geçti. Borsanın 23 Temmuz-5 Ekim tarihleri arasındaki değer artışı ise yüzde 2.1 oldu.
Haberin fotoğrafları