kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Su tasarrufu için seferberlik

Yeni Haber
Çevre ve Orman Bakanlığı "SUDEST" (Su yatırımlarını destekleme ve su tasarrufu projesi) için kolları sıvadı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bugünlerde hükümetin 2 yıl önce uygulamaya koyduğu ve başarılı olduğu Köydes (Köylerin Alt Yapısını Destekleme), Beldes (Belediyelerin Altyapısını Destekleme) projesi gibi devletin su yatırımları için kaynak ayırmasına dayanan ve su seferberliğini de içeren bir proje için hazırlık yapmaya başladı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun, projeyle ilgili olarak bürokratlarıyla yaptığı toplantıda, "Tarımsal sulamada kullanılan suyun depolanması ve bunun için maddi kaynak ayrılması lazım. Finansal sorunları da çözmek için yatırım bütçesinden belli bir payın tıpkı Köydes, Beldes projeleri gibi Sudest projesi için ayrılması gerekiyor" dediği öğrenildi. Düzenlenen toplantılar sonucunda yapılacak çalışmalar şöyle belirlendi:

DAMLA SULAMA ÖZENDİRELECEK


Tarım ve sanayide suya ihtiyacı en aza indirecek teknolojiler desteklenecek. Doğru sulama teknikleri ve uzun ömürlü, su tasarrufu sağlayan, bitkinin su alımını kolaylaştıran yeni teknoloji, yani damla sulama özendirilecek.

Finansal problemleri çözmek için de ilk olarak devletin yatırım bütçesinden belli bir payın su yatırımları için ayrılması sağlanacak. Köydes, Beldes projesine benzer Sudest yatırım projesi başlatılacak.

ÖZEL SEKTÖR SULAYACAK

Sulamada özel sektörün önü açılacak. Sulama yatırımları özel sektör eliyle hızlandırılacak. Kimsenin mülkü olmayan kamunun yararı ve kullanımına bırakılmış genel suların satışı yani mülkiyetinin devri söz konusu olmayacak. Kullanım ya da işletme hakkının belli bir bir süre için devri söz konusu olacak.

Çevre ve Orman Bakanlığı, ikinci adım olarak hızla bitirilmesi istenen projelerin hızlandırılması için hidroelektrikte olduğu gibi yap-işlet-devret projelerine öncelik verecek.

ATIK SULARIN GERİ KAZANIMI SAĞLANACAK


Atık suların geri kazanımı konusundaki çalışmaları ağırlık verilmesi sağlanacak. Bu yöndeki Avrupa Birliği desteklerinin önü açılacak. Herkesin su kullanıma özen göstermesi için ulusal düzeyde bir seferberlik başlatılacak. Toplumsal duyarlılık arttırılarak tasarrufa önem verilmesi için bakanlıklar ve sivil toplum örgütleriyle koordineli çalışılacak.

DERS PROGRAMLARINA GİRECEK


Su tasarrufu ve kuraklık konusu ders programlarına girecek. Öğrenciler, evde ve okulda su tasarrufu yapmanın yollarını öğrenecekler. Önümüzdeki öğretim yılının ders programlarına su tasarrufuyla ilgili dersler verilmesi için çalışmalar yapılacak.

(ANKA)