kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Borsada bayram beklentisi

Yeni Haber
Türkiye kamuoyu, geçen haftayı yeni anayasa tartışmaları, "Türkiye Malezya olur mu?" soruları ve referanduma ilişkin gelişmeleri izleyerek geçirirken, yatırımcılar piyasalara geç gelen baharın tadını çıkarıyor.

İMKB 100 endeksi Cuma günü 56 bin 792 puandan kapanarak tarihi bir rekora imza atarken, serbest piyasada dolar kuru 1.18 seviyelerine geriledi.

HANGİ SEKTÖRLER ÖNE ÇIKACAK?

İMKB Bileşik Endeksi'nin bu hafta 58 bini geçmesi halinde 60 bin zirvesi gündeme gelebilir. Borsada sektör bazında gıda perakende, turizm ve ulaştırma ön plana çıkıyor.

Dolardaki düşüşün bu hafta da sürmesi bekleniyor. Merkez Bankası'nın son günü döviz alım miktarının artırdığını açıklaması ve döviz piyasalarına gerekirse doğrudan alım yaparak müdahale edeceğine yönelik açıklamalır da kurlardaki düşüşün süreceğini gösteriyor.

1 DOLAR 1 YTL OLUR MU?

Para Dergisi'nin değerlendirmesine göre, Merkez Bankası bu haftadan itibaren günlük döviz alım miktarını 30 milyon dolara çırakırken opsiyonlu mirtarıyla 60 milyon dolara çıkardı. Merkez Bankası günlük 90 milyon dolar alım yapacak. Bankanın geçen hafta yaptığı açıklama YTL'nin dolar karşısında değerlenmeye devam etse de bazı çevrelerde konuşulduğu gibi 1 doların 1 YTL'ye gerilemeyeceğini gösteriyor. Çünkü Merkez Bankası gerekirse doğrudan alım yaparak kurların daha fazla düşmesine izin vermeyecek gibi görünüyor.

FAİZLER YÜZDE 16'YI GÖREBİLİR

Bileşik faizlerde gerileme eğiliminin bu hafta da sürmesi bekleniyor. Birçok uzman bileşik fazilerin bu hafta yüzde 16/16.30 bandında hareket edeceğini tahmin ediyor.

ALTIN FİYATLARI

Altın fiyatlarında da bu hafta 725-750 dolar bandında hareketin beklendiği fade ediliyor. Fiyatların yönü için özellikle parite, petroldeki hareket ve ABD verileri takip edilecek.

Önümüzdeki hafta piyasaların izleyeceği seyrini ANKA'ya değerlendiren uzmanlar, IMF heyetinin Türkiye temaslarına ve Merkez Bankası'nın 16 Ekim'de yapacağı toplantıya kilitlenen borsada olumlu seyrin devam edeceğini, dolar kurunda yaşanan aşağıya doğru hareketin ise bir miktar daha devam edeceğini öngördü.

"BANKALAR GELEN YABANCI ALIMLAR REKOR KIRDIRDI"

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay:

"Eylül ayına ilişkin enflasyon rakamlarının düşük çıkması, yılsonu hedefine rahatça ulaşılacağını gösterdi. Böylelikle Merkez Bankası'nın 16 Ekim'de 50 ya da 100 baz puanlı bir faiz indirimi yapacağı görüşü piyasalarda fiyatlanmaya başladı. Bu hafta dolar kuru ve borsada yaşanan rekorları, büyük oranda bankalara gelen yabancı alımlar sağladı. Tahvil fiyatlarındaki hızlı gerileme, özellikle mevduat bankalarının yılsonu kar beklentilerini yükseltti. Önümüzdeki hafta, alternatif piyasalardaki iyimserlik devam edecek. İMKB de yurtdışı piyasalarda trend bozulmadığı müddetçe, IMF ile görüşmeler ve Merkez'in 16 Ekim kararına dönük hareketler yaşayacak. Ayrıca, salı günü açıklanacak FED toplantısının tutanakları da piyasalara geleceğe ilişkin önemli tüyolar verecek."

"MB FAİZLERDE HER AY 25 BAZ PUAN İNDİRİME GİDEBİLİR"


Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç:

"Kur seviyesinde 1.16'lara, borsada 58 bin 500'lere, faizlerde ise 15.40'lara doğru bir çekilme bekliyoruz. ABD'den gelen tüm haberler piyasada olumlu algılanıyor. Dolayısıyla, Türkiye'deki piyasaların da kısa ve orta vadede olumlu bir seyir izleyeceği görülüyor. Bu seviyelere gelinmesinin ardından bir satış dalgası yaşanabilir, ardından da gözler FED'in yeniden faiz indirip indirmeyeceğine çevrilir. Türkiye'de de Merkez Bankası'nın yılsonuna kadar her ay 25 baz puanlık indirimlere gitmesi beklenebilir."

"ENDEKS ORTA VADEDE 60 BİNİ GÖREBİLİR"

Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı:

"Piyasalarda para girişi ve hacim artışı önümüzdeki hafta da devam edecek. Bu çıkış trendini öncü banka hisselerine olan talep körüklüyor. Burada belli bir direnç yakalandıktan sonra, çıkış trendi diğer hisselere de yayılabilir. Önümüzdeki hafta endeksin 57-58 bin seviyelerini test etmesi beklenebilir. Orta vadede ise 60 binin üzerine çıkılabilir. Dolar kurunda 1.20 direnç seviyesi kırıldığı için aşağıya doğru bir miktar daha hareketlilik olacaktır. 1.17-1.17 seviyelerinde bir tepki alımı yaşanabilir. Dolar kurunda 1.15'in altını beklemek iyimserlik olur. "