kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Egemen Bağış

Anayasa oylaması ABD heyetini 3 vekile indirdi

Çarşamba günü oylanacak Ermeni soykırım tasarısı için ABD'ye gitmesi planlanan 6 kişilik TBMM heyeti aynı gün Meclis'te anayasa değişiklik teklifinin oylaması yapılacağı için 3 kişiye indirildi..
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonunda çarşamba günü oylanacak sözde Ermeni soykırım yasa tasarısı için "adam adama" markaj uygulanacak. ABD'deki, Türk kuruluşları tasarının geçmesini engellemek için temaslarını artırırken Meclis'ten 3 vekilden oluşan bir heyet de yola çıkıyor. Heyet AK Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış ile CHP ve MHP'nin diplomat kökenli milletvekilleri Şükrü Elekdağ ve Gündüz Aktan'dan oluşacak. Parlamenter heyeti 7-11 Ekim tarihlerinde ABD Kongresi ile ilgili bakanlıklar ve diğer kuruluşlarla görüşmelerde bulunacak. ABD Kongresi'ne sunulan karar tasarılarına ilişkin Türkiye'nin görüş ve hassasiyetlerini iletecek olan heyette daha önce AK Parti'den Mevlüt Çavuşoğlu, Suat Kınıklıoğlu ve Nursuna Memecan'ın da bulunacağı açıklanmıştı. Ancak Meclis'te Çarşamba günü Anayasa değişiklik teklifinin oylamasında bir sorun yaşanması ihtimaline karşı bu 3 vekillin Ankara'da kalması kararlaştırıldı.

BAĞIŞ'TAN AÇIKLAMA
Türkiye-ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Egemen Bağış, yaptığı yazılı açıklamada tasarının yeniden gündeme gelmesinden diasporanın sorumlu olduğunu belirterek, "Daha önce bunun nelere mal olabileceğini ve Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere onarılamaz zararlar vereceğini ABD'deki muadillerimize çok iyi anlattık. Fakat Ermeni diasporasının baskıları ve iç politika ile ilgili kaygılar ne yazık ki bu tasarının sürekli gündeme getirilmesine neden oluyor" dedi. Bağış, ABD'deki bazı sivil toplum kuruluşları, senatörler, Temsilciler Meclisi üyeleri, üst düzey bürokrat ve akademisyenlerle temaslarda bulunarak ikili ilişkilerine vereceği zararı anlatacaklarını ve Kongre'ye sunulmaması için lobi faaliyetleri gerçekleştireceklerini belirtti. Bu arada Amerika'daki çeşitli Türk oraganizasyonları, kongrede adam adama markaj başlattı. Türk Amerikan Federasyonu Derneği (TADF), Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), Türk Amerikan Koalisyonu Organizasyonları temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 40 kişlik grup, Kongre binasında yaklaşık 150 kişiyle yüzyüze görüşmeler yaptı.
Haberin fotoğrafları