kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bush: Irak'ın bölünmesine karşıyım

Yeni Haber
ABD Başkanı George Bush, Irak'ın bölünmesine karşı olduğunu söyledi...
Bush, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD Senatosunun Irak'ın bölünmesine yönelik tavsiyesini ''kötü bir haber'' olarak nitelendiren televizyon muhabirinin düşüncesine katıldığını belirtti. İkinci başkanlık dönemi 2009 yılının Ocak ayında bitecek olan ABD Başkanı, yeni başkanın da bölünme konusunda aynı fikre sahip olmasını beklediğini belirtti. Bush, bir sonraki başkanın bölünmeden yana olma ihtimaline ilişkin soru üzerine, ''Bunun olacağını sanmıyorum'' dedi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki'yi desteklediğini de söyleyen Bush, Maliki'ye artık güvenmediği yönünde dışarıda olduğu gibi ABD'de de birçok söylenti olduğunu belirterek, ''Başbakan Maliki, sıkı çalışan, iyi bir kişi, onu destekliyoruz'' diye konuştu. Amerikan veya Irak hükümetinin yapmış olabileceği hatalara ilişkin soru
üzerineyse Bush, ''asıl sorunun bazı kişilerin cinayet işlemeye karar vermesi olduğunu'' kaydetti.

ABD Kongresi'nin üst kanadı senato, önde gelen Demokrat Senatör Joe Biden tarafından önerilen ve Irak'ın gevşek bir federatif yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören, ancak bağlayıcılığı bulunmayan tasarıyı ezici çoğunlukla kabul etmişti.
Senato genel kurulundaki oylamada 23'e karşı 75 oyla kabul edilen tasarı, Irak'ın tek ülke olarak kalmasını, ancak Şii, Sünni ve Kürt bölgelerine ayrılmasını, petrol gelirlerinin denetiminin ise Bağdat yönetiminde kalmasını öneriyordu.

''İSLAM DÜŞMANI DEĞİLİM''


Öte yandan Bush, ''İslam düşmanı'' olmadığını belirtti. Bush, aynı televizyona yaptığı açıklamada, ''Müslümanlar arasında ya da Orta Doğu'da buna (İslam düşmanı olduğuma) inananlar çoksa bunun nedeni propaganda girişimlerinde aşırı dincilerin başarılı olmasıdır'' dedi. İslam'ın barış isteyen büyük bir din olduğunu vurgulayan Bush, ''Siyasi amaçlarına ulaşmak için masumları öldürenlerin dinsiz olduklarını düşünüyorum'' diye konuştu.

''Müslümanlarla benim dua ettiğim tanrı aynı'' diyen Bush, ''terörle mücadelenin, Müslümanlara ya da İslam'a karşı olmadığını'' ifade etti. ABD'yi korumak istediğini söyleyen Bush, Orta Doğu'da ''özgürlüğü'' yaymak istediğini de belirterek, Irak savaşının aldığı ''en zor karar'' olduğunu kaydetti.Tüm diplomatik yolları aradığını ve ''seçimi'' Saddam Hüseyin'e bıraktığını da söyleyen Bush, ''Bu karardan (Irak savaşı) pişmanlık duymuyorum. Aslında bugün bunun doğru bir karar olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.