kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yangına gidiyor

Duygu GÜVENÇ SABAH
Dışişleri Bakanı Babacan 5 günlük kritik Ortadoğu turuna çıkıyor. Babacan, bu ay Suriye, Filistin ve İsrail liderlerini ağırlamayı planlayan Cumhurbaşkanı Gül'ün davetini de iletecek..
Dışişleri Bakanı Ali Babacan bugün başlayacağı Ortadoğu turunda hem ay sonunda İstanbul'da yapılacak olan Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'na hem de, kasımdaki Ortadoğu Konferansı'na zemin hazırlamayı hedefliyor. Babacan, Ortadoğu liderlerini Cumhurbaşkanı adına Ankara'ya davet ederken Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler toplantısında, Irak'ta BM'nin kontrolünün artırılması için zemin yoklayacak. Babacan, 6-10 Ekim tarihlerindeki Suriye, Filistin, İsrail ve Ürdün ziyaretlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den davet mektubu götürecek. Gül de İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ı Ankara'da bu ay peş peşe ağırlamayı planlıyor. Ancak, TOBB tarafından başlatılan serbest bölge çalışmaları çerçevesinde iki liderin Ankara'da biraraya gelmesi için de zemin aranıyor. Eğer Babacan, İsrail ve Filistin'i ikna edebilirse, Ankara bu ay küçük çaplı bir Ortadoğu buluşmasına da evsahipliği yapacak. Ortadoğu sorununu çözmek için özel temsilci olarak atanan Tony Blair'in bu ay Ankara'ya yapacağı ziyaretin tarihi de, Abbas-Peres buluşmasına göre düzenlenecek. Ankara'ya kısa süre içerisinde gelmesi beklenen bir diğer lider de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad.

TALABANİ DE GELEBİLİR
Babacan, ekim ayının ikinci yarısında Ortadoğu turunu tamamlayacak. Babacan turunun ikinci etabında Bağdat'ı da ziyaret etmeyi ve Saddam dönemi sonrasında Bağdat'a Türkiye'den Dışişleri Bakanı düzeyinde ilk ziyareti yapmayı planlıyor. Babacan'ın ziyareti, iki ülke arasında geçtiğimiz ay imzalanan ve PKK'lıların sıcak takibini öngören müzakereleri ışığında netleşecek. Ziyaretin gündemini PKK terörünün bitirilmesi oluşturacak. Mutabakat sağlanırsa, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin de İstanbul'da 31 Ekim-1 Kasım tarihlerinde yapılacak olan komşu ülkeler toplantısına davet edilmesi gündemde.