kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kuduzdan ölümde itiraf

Güngör KARAKUŞ - Deniz DERİNAli BALCI
Aşı yapıldığı halde kuduzdan ölen Serhat'a anti serum tedavisi uygulanmadığı ortaya çıktı. Başhekim Akgöz, "Serum tedavisi gerekliydi, suçlu cezasını çekecek" dedi..
İstanbul'da kuduz bir köpek tarafından ısırıldıktan sonra hayatını kaybeden 5 yaşındaki Serhat'ın ölümünde inanılmaz bir ihmal ortaya çıktı. Yüzünden ısırılan çocuğa hemen götürüldüğü Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde kuduz virüsünün beyne gitmesini engellemek için antikor üremesini hızlandıracak anti serum tedavisi uygulanmadığı belirlendi. Serhat'ın ölümünde ihmal olduğunu kabul eden Başhekim Şenel Akgöz, "Çocuğa 4 kez kuduz aşısı yapıldı. Yüzünde 7 ayrı yerde derin ısırık vardı. Bu yaralara cerrahın anti serum yapması gerekiyordu. Maalesef bu anti serumu yapmamış. Soruşturma yapılıyor, bu olayda kim suçlu ise cezasını çekecek" diye konuştu. Aşılarına kendi hastanelerinde devam edilen Serhat'a cerrahın anti serum tedavisi uygulaması gerektiğini vurgulayan Başhekim Akgöz, "Ancak bizim kayıtlarımızda da görülüyor, bunu yapmamış. Gerekli soruşturma yapılıyor, kim suçlu ise cezasını çekecek" mdedi.

HIZLI TEDAVİ İÇİN ANTİ SERUM
Çocuğun yüzünden ısırıldığı için aşı ile birlikte anti serum uygulanması gerektiğini söyleyen Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Cengiz Uzun şunları anlattı: "Kuduz virüsü sinir yoluyla beyne ilerler. Bacaktan ısırma ile yüzden ısırma arasında fark vardır. Yüzden daha çabuk kuduz virüsü beyne ulaşır. Isırılmanın olduğu gün, 3. 7. 14 ve 28. gün, bazen 90. günde aşı yaptığımız oluyor. Çok şüpheli ve baş bölümüne yakın ısırılma vakalarında bu aşıyla birlikte anti serum vermek lazım."

ISIRIĞIN YERİ ÖNEMLİ
Çamlıca Medicana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Mesut Yılmaz da "Isırığın yeri ve miktarı önemli. Isırık kafadan ne kadar uzak ise o kadar şanslısınız. Bu çocuğa hemen anti serum yapılması gerekirdi. Anti serum, virüsü doğrudan öldüren bir şey" dedi. International Hospital Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Hande Aygün ise "Böyle bir durumda anti serum uygulanması gerekiyordu. Normal aşıda bir haftada antikor oluşuyor. O durumlar içinde serumla daha etkin ve hızlı bir sonuç elde edilir" şeklinde konuştu. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü de konuyla ilgili inceleme başlattı.