kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Nobel'i 2006 yılında ilk defa bir Türk, Orhan Pamuk kazanmıştı.

Nefeslerinizi tutun Nobeller açıklanıyor

Kaya GENÇ
Bu yılın Nobel heyecanı pazartesi günü başlıyor. Sırasıyla tıp, fizik, kimya, barış, ekonomi ve edebiyat alanında verilecek ödülleri kimlerin alacağı merakla bekleniyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Nefeslerinizi tutun Nobeller açıklanıyor
Geçtiğimiz yıl Nobel ödülleri Türkler için özel bir anlam taşıyordu, çünkü 100 yıldan fazla süredir verilen ve dünyanın en saygın ödüllerinden kabul edilen Nobel'i 2006 yılında ilk defa bir Türk, Orhan Pamuk kazanmıştı. Önümüzdeki hafta İsveç Akademisi, önce pazartesi günü tıp alanında, sonra da salı günü fizik alanında Nobel ödülünü kimin kazandığını açıklayacak. Çarşamba günü kimya ödülünün açıklanışıyla yolun yarısı geçilmiş olacak ve en merak edilen üç ödül, barış, ekonomi ve edebiyat ödülleri de sırasıyla duyurulacak. Cuma günü barış ödülünü alması muhtemel görülen isimler arasında, talk şov sunucusu Oprah Winfrey'le Al Gore dikkat çekiyor. 181 kişilik barış ödülü aday listesinde küresel ısınmaya ve ırkçılığa karşı çıkan bu isimlerin yanı sıra Bolivya Başbakanı Evo Morales, Kanadalı çevreci Shelia Watt-Cloutier ile Birleşmiş Milletler'in Afrika'da AIDS'e karşı yürüttüğü mücadelenin öncülerinden Stephen Lewis de var.

TÖREN 10 ARALIK'TA
Barış ödülünü en çok merak edilen Nobel ödüllerinden biri yapan özellik, bu ödülün genellikle siyasi figürlere verilmesi dolayısıyla Akademi'nin politik tercihlerini ve kaygılarını dile getirdiği bir alan olarak algılanışı. Barış ödülüne aday gösterilen 181 kişilik listede en öne çıkan isim 1 milyon dolarlık paranın da sahibi olacak. İkinci Dünya Savaşı'nda Musevi çocukların hayatlarını kurtaran Polonyalı Irena Sendler'ın da aralarında bulunduğu adaylardan ödüle uzanan kişi 10 Aralık günü, yani Alfred Nobel'in ölüm yıldönümünde Stockholm'de düzenlenen büyük bir törenle ödülünü alacak.

EDEBİYAT ÖDÜLÜ MERAK KONUSU
2006 yılında Orhan Pamuk'un kazandığı Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yıl kime verileceği de, çok tartışılan konulardan biri. Ölüm temalı son kitapları Everyman ve Ghost Writer'la kariyerinin en karamsar örneklerini veren Philip Roth, Prag'dan Paris'e yıllar önce göç eden Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği'yle üne kavuşan büyük Çek yazar Milan Kundera, geçen yılın favorilerinden şair Adonis gibi isimlerin ön plana çıktığı edebiyatçılardan hangisinin ödülü alacağı tam bir muamma. İtalyan göstergebilimci ve romancı Umberto Eco da, Nobel'in güçlü adaylarından biri olarak görülüyor.
Haberin fotoğrafları