kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bu biletleri eken en iyi filmleri biçer!

21 filmin gösterileceği Filmekimi festivalinin biletleri piyasada. En iyi filmleri seyrettiğinize emin olmak için faydalı bir Filmekimi rehberi hazırladık.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Bu biletleri eken en iyi filmleri biçer!
Son altı yıldır ekim ayı, İstanbullular için sonbaharı, büyük bir hızla soğumaya başlayan havaları, yaz mevsiminin kesinlikle geride kaldığını hatırlattığı gibi geçen yılın en iyi filmlerinden bir seçmenin gösterileceği Filmekimi'nin başlangıcını da simgeliyor. 21 filmin gösterileceği festivalin biletleri bugün satışa çıktı. Her biri tartışma yaratan, merakla beklenen, ilginç yapımlar olan bu seçkide yolunuzu kaybettiyseniz ve hangi filme bilet alacağınızı bilemiyorsanız, bu haberimiz size yardımcı olabilir. Üç önemli film eleştirmeni, iki genç ve başarılı yönetmen ve SABAH-Cumartesi ekibi sizler için önerilerde bulundu. Jürimizin seçtiği filmlerden oluşan ilk 10 yapımın konularını da özet olarak veriyoruz.

SÜRGÜN / IZGNANIE
Dönüş filmiyle ismini duyuran Andrei Zvyaginstsev'in yönettiği Sürgün, William Saroyan'ın Gülünecek Şey isimli kitabından sinemaya uyarlanmış. Akla Tarkovsky'nin filmlerini getiren Sürgün, şehirden köye gelen bir ailenin uyum sürecini anlatıyor.
Yönetmen: Andrei Zvyaginstsev
Oyuncular: Konstantin Lavronenko, Aleksandr Baluyev, Maxim Shibaev

4 AY, 3 HAFTA VE 2 GÜN / 4 LUNI, 3 SAPTAMINI SI 2 ZILE
Bu yıl Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yi kazanan genç yönetmen Cristian Mungiu'nun 4 Ay, 3 Hafta ve 2 Gün filmi, Çavuşesku döneminde geçen yasadışı bir kürtaj hikâyesini anlatıyor. Romanya'da komünizmin son yıllarından çarpıcı bir kesit sunan film, Cannes'da ayrıca Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI ödülünün de sahibi olmuştu.
Yönetmen: Cristian Mungiu
Oyuncular: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Laura Vasiliu


PERSEPOLIS
Persepolis, Fransa'nın 2008 Oscar adayı. Bu animasyon film, Marjane Satrapi'nin, İran Devrimi'nin ilk yıllarında geçen çocukluğundan yola çıkarak hikâyelendirdiği ve çok satan çizgi romanından uyarlanmış.
Yönetmenler: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Seslendirenler: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux

KONTROL / CONTROL
Rock dünyasının en ünlü fotoğraf sanatçılarından Anton Corbijn'in yönettiği Kontrol, Joy Division grubunun genç yaşta intihar eden solisti Ian Curtis hakkındaki biyografik bir film. Corbijn, U2 ve Depeche Mode gibi gruplara çektiği kliplerle de tanınıyor.
Yönetmen: Anton Corbijn
Oyuncular: Sam Riley, Samantha Morton, Craig Parkinson

SESSİZ TANIK / EASTERN PROMISES
Usta yönetmen David Cronenberg, bu son filminde kamerasını yine, insan doğasının beklenmedik durumlarla karşılaştığında içine düştüğü tuhaf hallere çeviriyor. Filmde, Londra'nın organize suç işleriyle meşgul ailelerinden birinin şoförü olan Nikolai Luzhin'in yolu, ailenin suç haritasına dair pek çok bilgiye sahip olan Anna Khitrova ile kesişince kaderi değişiyor. Sessiz Tanık'ın senaristi Kirli Tatlı Şeyler filminden tanıdığımız Steve Knight.
Yönetmen: David Cronenberg
Oyuncular: Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel

KELEBEK VE DALGIÇ GİYSİSİ / LE SCAPHANDRE ET LE PAPILLON
Elle dergisi editörü Jean- Dominique Bauby 43 yaşında geçirdiği bir beyin kanaması sonucu sol gözünün görme yetisi hariç bütün bedensel fonksiyonlarını yitirir. Duygularını bedeniyle yansıtamayan kahramanının iç dünyasını bu film başarıyla yansıtıyor.
Yönetmen: Julian Schnabel
Oyuncular: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-JosCroze

ABİM EVİN TEK ÇOCUĞU / MIO FRATELLO FIGLIO UNICO
Büyük İtalyan yönetmen Nanni Moretti'nin asistanı olarak sinema dünyasına giriş yapan Daniele Luchetti'nin bu filminde biri faşist diğeri komünist olan iki kardeşin hikâyesi anlatılıyor. Tüm politik anlaşmazlıklarına rağmen bir biçimde geçinmeyi başaran kardeşlerin arasına bir kadın girer ve olaylar gelişir.
Yönetmen: Daniele Luchetti
Oyuncular: Elio Germano, Riccardo Scamarcio, Anna Bonaiuto

BANDO / BIKUR HATIZMORET
Cannes, Kudüs ve Saraybosna film festivallerinde büyük ilgi gören Bando, İsrail'e gelen Mısırlı bir polis bandosunun hikâyesini anlatıyor. Bürokratik, politik ya da başka sebepler yüzünden havaalanında kimsenin karşılamadığı bando üyeleri, kendilerini kuş uçmaz kervan geçmez bir kasabada buluyor.
Yönetmen: Eran Kolirin
Oyuncular: Sasson Gabai, Ronit Elkabetz, Saleh Bakri

PARANOID PARK
Gus Van Sant'ın son filmi Paranoid Park, festivalin gala filmleri arasında. Bu yıl Cannes Film Festivali'nin 60. yılı şerefine verilen özel ödülü alan filmde Sant, kendine has sinema diliyle yine ergenlik çağındaki gençlerin dünyasını anlatıyor. Blake Nelson'un romanından uyarlanan film, adını Portland'daki kaykaycıların uğrak yeri Paranoid Park'tan almış.
Yönetmen: Gus Van Sant
Oyuncular: Gabe Nevins, Daniel Liu, Taylor Momsen

METRES / UNE VIEILLE MAITRESSE
Sinema dünyasının en heyecan verici kadınlarından Asia Argento'nun başrolde oynadığı Metres, 1830'ların Paris'inde geçiyor. Fransız aristokrasisinin ruhunu başarıyla yansıtan filmin yönetmeni her yeni projesiyle tartışma yaratan Catherine Breillat.
Yönetmen: Catherine Breillat
Oyuncular: Asia Argento, Fu'ad Ait Aattou, Roxane Mesquida

ATİLLA DORSAY (Film eleştirmeni)
* Sessiz Tanık
* Kontrol
* Bando
* 4 Ay, 3 Hafta ve 2 Gün
* Tuya'nın Evliliği

FIRAT YÜCEL ( Altyazı dergisi genel yayın yön.)
* Kontrol
* 4 Ay, 3 Hafta ve 2 Gün
* Persepolis
* Sessiz Tanık
* Paranoid
Park


YEŞİM TABAK (Film eleştirmeni)
* Kontrol
* Metres
* Joe Strummer
* Sessiz Tanık
* Paranoid Park


KUTLUĞ ATAMAN (Yönetmen ve video sanatçısı)
* Kelebek ve Dalgıç
* Persepolis
* Sürgün
* Paranoid Park
* Hairspray


ULAŞ İNAÇ (Altın Portakallı Türev filminin yönetmeni
*
Sürgün
* Persepolis
* 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün
* Kelebek ve Dalgıç
* Abim Evin Tek Çocuğu

SABAH CUMARTESİ
*
Sürgün
* Abim Evin Tek Çocuğu
* 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün
* Metres
* Tuya'nın Evliliği
Haberin fotoğrafları