kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Facebook'ta 'aidiyet' telaşı

ECE KOÇAL
29.09.2007
Sanal âlemin en popüler sitelerinden Facebook'taki arkadaşlık grupları, 'yaratıcı' isimleriyle dikkat çekiyor. Ortak beğenileri veya fikirleri olan kişileri buluşturan bu grupların üye sayıları 10 binleri geçiyor..
'Gösteri toplumu' kavramı ilk kez ortaya atıldığında kuşkusuz kimse Facebook'u öngörememişti. Ama bu internet sitesi, sanal âlemin son zamanlardaki en popüler sosyal-iletişim ağlarının başında geliyor. Burada ünlü isimlerden ilkokul arkadaşlarınıza kadar, aklınıza bile gelmeyecek kişileri bulabiliyorsunuz. Fotoğraf ekleme, arkadaşlarınızın fotoğraflarını görme veya anketlere katılma şansı da cabası... Tüm bunların yanı sıra bir başka kendini ifade etme şekli var ki, o da gruplar. Bu grupların pek çoğu ilgi çekici isimleri ve sayıları binleri bulan üyeleriyle dikkat çekiyor. Kimi grup üyelerini bir araya getiren âşık oldukları kent, kimilerini buluşturan ise siyaset veya toplumsal olaylar...

İNTERNETTE NOSTALJİ
Facebook'taki Türkçe isimli grupların birçoğu nostaljik başlıklara sahip. '80'ler', 'Erol Evgin'in saçının peruk olduğunu öğrenip üzülenler', 'Susam Sokağı', 'TRT 2'deki ressam Bob Ross', 'Abilerim ablalarım, şu elimde görmüş olduğunuz' bunların arasında. 23 bin üye sayısıyla '80'lerin sonunda 90'ların başında çocuk olmak' ise popülerliğini kanıtlamış bir grup. Kurucusu Zeynep Özel, genç bir grafik tasarımcısı. Yaklaşık bir yıl önce kurduğu bu grubun bu kadar ilgi görmesi karşısında şaşkın. Yine de kendi jenerasyonunu şöyle anlatıyor: "Biz her şeyin kaliteli, az bulunan; dolayısıyla kıymetli ve uzun ömürlü olduğu zamanları gören son nesiliz. Hem aynı kasetteki 10 parçayı çevire çevire aylarca dinledik hem de iPod'umuzdaki binlerce parçadan kısa sürede sıkıldık. Biz hem sokakta hem de bilgisayarda oynadık. Ortak çok şey paylaşmış bir nesiliz. Bu kadar aynılık iyi mi, kötü mü bilmiyorum." Gruplarda popüler kültürün simgelerini takip etmek de mümkün. Örneğin 'Bir Burhan Altıntop kolay yetişmiyii' grubunun 5 bin üyesi var.

BURHAN ABİ SEVENLER
Avrupa Yakası izleyicilerinin rağbet ettiği bu grubu, iki kardeş olan Simru ve Başak Yirmibeşoğlu, sadece iki hafta önce kurmuşlar. "Meğer Burhan Abi ne çok seviliyormuş," diyorlar ve ekliyorlar: "Üyeler grupla çok ilgili, Burhan Abi'nin repliklerini paragraflarca yazabiliyorlar ve bunu yazarken o anı yaşıyorlar; nasıl güldüklerini hatırlıyorlar." Aslında Facebook'un en önemli işlevlerinden biri eski arkadaşları bulmayı sağlaması. Buradan yola çıkarak 'Arkadaşlarımı yıllarca aramadım, sormadım yıllar sonra Facebook'tan buldum' diye bir grup bile kurulmuş. İnternetin 'mail iletimi' nimetinden sıkılanlar ise 'Forward'la vahiy gelse okumam' grubunda birleşiyor. Bir yere ait olmak, kendini tanımlama ihtiyacı, ortak zevklere sahip olunan kişileri tanımak veya sadece eğlence... Sebebi ne olursa olsun Facebook'taki 'yaratıcı' isimlere sahip grup sayıları gün geçtikçe artıyor.
Haberin fotoğrafları