kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

En çevreci alışveriş merkezi

Önceki gün, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan yeni alışveriş merkezi Meydan'a gittim. İsveç'in ünlü markası Ikea'nın da içinde bulunduğu dev alanda mimarisi ve konseptiyle çok farklı bir yer yaratılmış.
Projeyi hayata geçiren Metro Group Asset Management Genel Müdürü Gündüz Bayer, bana yeşil çimlerin bittiği ve insanların dolaştığı çatıları göstererek, 'En büyük özelliğimiz çevreye dost bir Meydan olmamız' dedi.

Jeotermal sistem
Çatıları yağmur toplayan ve müthiş etkileyici bir görünüme sahip olan alışveriş merkezinden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş çok etkilenmiş. Küresel ısınmanın ülkemizi tehdit ettiği bugünlerde dilerim bu tarz duyarlı projelerin devamı hızla gelir.
Alışveriş merkezine ismini veren kocaman bir meydanda sohbet ederken Bayer'den öğrendim ki, Avrupa'nın en büyük jeotermal sistemlerinden birisi de burada kurulmuş.
Alışveriş merkezinin ısıtma ve soğutmasını yapmak için yerin yaklaşık
200 metre kadar altına tam 18 kilometre boru döşenmiş. Yerin altı yaklaşık 14 ile 16 derecelik sabit bir ısıda olduğundan boruların içindeki su da bu seviyelere kadar ısınıyor.
Yazın bu suları yukarı alıp soğutmada kullanıyorlar. Kışın da ısıtmada. Bu jeotermal sistem sayesinde yılda 1.3 milyon kilowatt saat primer enerji tasarrufu yapılıyormuş. Üstelik bu enerji kullanıma hazır ve çevre için zararlı herhangi bir atık ya da gaz üretmiyormuş.
Asıl önemlisi de yılda yaklaşık 350 tonluk karbondioksitin doğaya verilmesinin önüne geçiliyormuş. Bundan daha güzel bir proje olabilir mi?