kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çikolata alırken dikkat!

Yeni Haber
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala kakao yağından yapılmış gerçek çikolatanın kilo fiyatı 100 YTL'ye kadar çıkarken, altın ve gümüş kaplama çikolatalar ise 60 YTL'den alıcı buluyor.

Konya'da kurulu bir firmanın Müdürü Erol Özçelik, Türkiye'de, ''çikolata'' adı altında çok sayıda ürün satıldığını söyledi.

Kilogramı 4 YTL'den başlayan çikolataların fiyatının 100 YTL'ye kadar çıktığını ifade eden Özçelik, kakao yağından yapılmış kaliteli bir çikolatanın fiyatının ise 30 YTL'den başladığını kaydetti.Kaliteye önem verdiklerini ve ürünlerinin garantili olduğunu ifade eden Özçelik, şunları söyledi:

''Bayram öncesinde her çeşit çikolata ve şekere talep oluyor. Bizde çikolata fiyatları 65 YTL'ye kadar çıkıyor. Altın ve gümüş kaplamalı çikolatalar ise kilogramı 60 YTL'den alıcı buluyor. Bu ürünler kaliteli kakaodan üretildiği için yüksek fiyattan satılıyor. Zaten kaliteli ürün, tüketirken kendini belli eder. Ağızda eriyen çikolatadaki kakao yağı, insana ayrı bir keyif verir. Ucuz ürünlerde bu kaliteyi yakalamak, çikolatanın zevkine varmak imkansız.''

''ÇİKOLATA DEMEK İÇİN BİN ŞAHİT GEREKİR''

Başka bir çikolata firmasının sahibi Metin Karakurt ise şeker ve çikolatada yaşanan rekabette, bazı firmaların ayakta kalmak için maliyeti düşürmek adına hileye başvurduğunu bildirdi.

Tam çikolata olmayan ürünlerde (içinde fındık, pirinç patlağı vb bulunanlar) fiyatların biraz daha çekilebildiğini söyleyen Karakurt, ''Tam çikolatanın fiyatı yüksek ancak, gerçek çikolata kullanılan ürünlerin fiyatları 10-15 YTL arasına kadar çekilebiliyor. Burada kakao yağı kullanılıyor ama maliyeti düşürme adına, ikinci kalite kakao tercih edilebiliyor'' dedi.

Karakurt, kilogram fiyatı 8 YTL'nin altında olan çikolatalara şüpheyle bakılması gerektiğini belirterek, ''Özellikle 4-5 YTL'ye satılan ürünlere çikolata demek için bin şahit gerekiyor. Buna şeker de diyemiyoruz. Ne çikolata ne de şekere benziyor. İçinde ne olduğunu anlamak için analiz gerekiyor'' diye konuştu.

KAKAO YERİNE NELER TÜKETİYORUZ

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, bayramlarda sağlıksız koşullarda, hileli üretilen çikolata ve şekerlerin halk sağlığını tehdit ettiğini bildirdi.

Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde çikolata ve şeker ürünleri satışındaki artışın bazı fırsatçıların iştahını kabarttığını ifade eden Özer, şunları söyledi:

''Amaç daha ucuza ve daha fazla satıp kar elde etmek. Burada halk sağlığı düşünülmüyor. Çikolata, kakao ve kakao yağı içeren bir üründür. Çikolata üretiminde kullanılan malzemelerin sahtesinin yanında, üretim yapılan ortamın gerekli hijyenik şartları taşımaması nedeniyle hastalık yapıcı bakteriler çikolataya bulaşabilmekte.

Sağlığımızı Ramazan Bayramı'nda yediğimiz bozuk, kalitesiz çikolata ve şekerlerle bozmaktayız. Bazı üreticiler, maliyeti azaltmak adına çikolata yapımında kakao yerine keçiboynuzu, fındık kabuğu, leblebi tozu ya da soya unu kullanıyor, fazlaca şeker katabiliyor. Kakao yağı yerine ucuz mutfak atığı yağlar, margarinler kullanılabiliyor. Bazıları ise bayatlamış çikolata ve şekeri yeniden işleyip piyasaya sürebiliyor.''

ŞEKERDE DOMUZ JELATİNİ ÇİKOLATADA LİKÖR İDDİASI...

Birçok yumuşak şekerde domuzdan üretilen jelatin, çikolatada ise bir alkol türevi olan likörün kullanılabildiğini öne süren Özer, şöyle devam etti:

''Bunun yanı sıra tatlandırıcı olarak sıvı ya da kristal gerçek şeker yerine yapay sağlıksız tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Gıda boyası adı altında hayvansal ve sağlıksız yapay özdeş aromalar ve gıda boyaları tercih edilebiliyor. Kutuyu açtığınızda çikolatanın kokusunda kimyasal ya da keskin şeker kokusu varsa çikolatanız kalitesiz demektir.

Çikolatanın rengi koyu kızıldan koyu kahveye arasında bir renktir. Rengi parlak ve canlı olmayan çikolata kalitesiz demektir. Çikolatanın yüzeyinde küçük beyaz noktacıklar halinde oluşan çiçeksi beneklere dikkat edilmelidir. Bu durum ürünün bayat olduğunu gösterir. Kaliteli çikolata ağızda erir. Çünkü kakao yağı, insan vücudu sıcaklığında erime özelliğine sahiptir. Ağız ısısında çikolata erimiyorsa çikolatada kakao yağı dışında sağlıksız yağ kullanılmış demektir.''

Özer, bayramlarda çikolata ve şeker yerine hurma, badem, fındık, dut kurusu, kaysı kurusu gibi sağlıklı ve besleyici yiyeceklerin ikram edilmesini tavsiye etti.

(AA)